Ryba po grecku to potrawa, która bardzo często Gości na naszych świątecznych stołach. Najczęściej przygotowujemy ją na Boże Narodzenie, choć są i tacy, którzy jedzą ją przez cały rok. Trudno się dziwić – dobrze przyrządzona ryba po grecku, to prawdziwy przysmak.

Ryba po grecku
Wyposażenie
- 1 patelnia
Składniki
Składniki na rybę
- 1 kg filetów mrożonej ryby lub 750 g świeżej
- 1/3 szklanki mąki pszennej do obtoczenia ryby
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 szczypta ziół do ryby opcjonalnie
- olej do smażenia
Składniki na warzywa do ryby
- 4 większe marchewki około 0,5 kilograma
- 2 większe pietruszki (korzeń) około 0,3 kg
- woda do podlewania
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka papryki słodkiej lub wędzonej
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
Przygotowanie krok po kroku
- Jeżeli korzystać z ryby mrożonej, musisz wcześniej ją rozmrozić. Umytą świeżą lub rozmrożoną rybę przepłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój na mniejsze kawałki – takie jak lubisz.
- Pokrojoną osuszoną rybę oprósz dopraw przyprawami (sól, pieprz, zioła do ryby).
- Tak przygotowane filety obtocz w mące pszennej.
- Oprószone mąką filety smaż krótko na patelni z olejem, Aż się zarumienią – po kilka minut z każdej strony.
- Usmażoną rybę ułóż na ręcznikach papierowych do odsiąknięcia ewentualnego nadmiaru tłuszczu.
- Warzywa dokładnie obierz, umyj.
- Por lub cebulę pokrój drobno i podsmaż na oleju.
- Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach, dodaj do smażącej się cebuli/pory.
- Całość chwilę smaż, a następnie podlej wodą, dodaj ziele i liście laurowe.
- Warzywa duś na małym ogniu około 15-20 minut.
- Na koniec dodaj przyprawy i przecier pomidorowy. Zdejmij z ognia.
- Na dno naczynia, w którym podasz rybę, wyłóż część usmażonych wcześniej warzyw.
- Następnie wyłóż warstwę ryby i przykryj resztą warzyw.
- Możesz zrobić kilka warstw naprzemiennie, w zależności od tego jakie masz naczynie i jak lubisz.
- Rybę należy przechowywać w lodówce.
- Potrawę można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jeśli chcesz serwować ją na ciepło, odgrzej tylko tyle, ile zjedzą goście. Potrawy nie powinno się wielokrotnie odgrzewać.

Krótka historia ryby po grecku
Kojarzymy ją wszyscy. Większość z nas jadła ją nie raz. Wszyscy nazywamy ją rybą po grecku, ale czy potrawa ta rzeczywiście ma coś wspólnego z Grecją i tradycyjną kuchnią grecką? Okazuje się, że poza śródziemnomorskim klimatem niespecjalnie. Prawdziwą ojczyzną ryby po grecku jest… Polska. Jest to tradycyjne polskie danie świąteczne, przygotowywane również poza okresem świątecznym.
Prawdopodobnie określenie potrawy „po grecku”, ta wersja ryby zawdzięcza skojarzeniom kulinarnym z psari plaki lub musaką, czyli mięsa duszonego w warzywnym sosie. Rodowity Grek w życiu nie nazwałby tej potrawy grecką – prędzej zrobiłby to w stosunku do tzw. ryby po żydowsku.
W kuchni Greckiej można spotkać „bliskie” potrawy. Bardzo popularna jest tam ryba pieczona na blasze, która pieczona jest z sosem pomidorowym z warzywami, jednak wszystkie warzywa przygotowuje się osobno. Co więcej dodaje się tam również czosnek, seler naciowy, miód i białe wino. Rybę w oryginalnym greckim przepisie smaży się w całości – nie w wersji filetowanej. Najsmaczniejszą dla Greków częścią tej potrawy jest…rybia głowa.
Czy ryba po grecku jest zdrowa?
Biorąc pod uwagę, że ryba po grecku jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych, można powiedzieć, że na tle tych specjałów jest chyba najzdrowszą z potraw. W skład potrawy wchodzą filety rybne i warzywa, więc sam skład jest całkiem przyjemny. W wersji fit można oczywiście pominąć oprószanie ryby mąką – wówczas potrawa będzie jeszcze mniej kaloryczna i zdrowsza. Ryba i warzywa to cenne składniki zbilansowanej diety, śmiało więc można rybę po grecku nazwać zdrową – o ile oczywiście nie utopimy jej w oleju. Ryba po grecku może być również zdrową przekąską, np. na lunch. Możesz przygotować ją nie tylko na święta! Jeśli lubisz ryby i warzywa, może ona na stałe zagościć w Twoim domu!
Ryba po grecku z piekarnika
Oczywiście, jeśli chcemy zjeść mega zdrową wersję ryby po grecku, możliwe jest jeszcze większe minimalizowanie kalorii. Wówczas rybę zamiast smażenia na oleju, można podpiec w piekarniku – w szklanym lub ceramicznym naczyniu. Nie smażymy jej wtedy na głębokim oleju, a jedynie delikatnie smarujemy tłuszczem lub wręcz podlewamy wodą. Wówczas bardziej ją dusimy, niż pieczemy. Warzywa najlepiej przygotować metodą tradycyjną, tj. ugotować w garnku.
Jaka ryba do ryby po grecku?
Do przygotowania tej potrawy można wykorzystać zarówno ryby świeże, jak i mrożone. Ważne jest aby była to ryba dobrej jakości. Najlepiej sprawdzą się tzw. białe ryby. Miruna, tilapia, dorsz, morszczuk, a nawet flądra – te ryby najchętniej wykorzystują Polacy do przygotowywania ryby po grecku. Choć jest to potrawa uważana za wigilijną, karp raczej się do niej nie nada.

Rybne FAQ czyli wszystko, co chcecie wiedzieć o rybie po grecku
Ważne, aby wybierać dobre warzywa. Stare lub nie najlepiej przechowywane popsują smak całej potrawy. Jeśli lubisz poszaleć z przyprawami, wybieraj te które będą pasowały do potrawy – najlepiej sprawdzą się poza solą i pieprzem papryka, bazylia, oregano.
Rybę należy dokładnie rozmrozić i osuszyć. Niedokładnie rozmrożona ryba będzie rozwalać się w trakcie smażenia. Ryby nie smażymy zbyt długo, aby nie była sucha.
Rybę po grecku można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się również jako danie obiadowe. Możesz serwować do niej ugotowany ryż lub podać z ulubionym rodzajem pieczywa.
Tak, jak najbardziej. Pamiętaj tylko, że jeśli rybę przechowujesz w lodówce, odgrzewaj tylko tyle ile zjesz, a niecałość. Ryby nie można podgrzewać wielokrotnie.
Zasadniczo nie ma takiej potrzeby, jednak możesz dodać odrobinę cukru do warzyw, by złagodzić kwaskowość koncentratu pomidorowego.
Wbrew pozorom wcale nie z Grecji, a z Polski.
Rybę warto przygotować dzień lub dwa przed podaniem, by jej smaki się „przeżarły”. Gotową potrawę trzymamy w lodówce nie dłużej niż 4 dni. Unikamy przechowywania w plastiku – najlepiej w szkle lub ceramice.
Świetny przepis – prosty, konkretny. Robiłam rybę i bardzo mi smakowała. Przepis na pewno powtórzę
wspaniały przepis. Najlepsza ryba jaką jadłam
Wspaniałe !!
Super! Już nie mogę się doczekać świąt 🙂 Czekam z utęsknieniem na pyszną rybkie. Mniam Mniam