Ze słodkościami nie ma co przesadzać, ale czasem chyba każdego nachodzi ochota na coś słodkiego i pysznego. Warto sięgnąć wtedy po wypieki własnej roboty. Po pierwsze dlatego, że wiemy co jemy. Łatwiej wtedy zapanować nad zdrowym odżywianiem, po drugie zawsze można swoimi wypiekami kogoś poczęstować i zrobić mu miłą niespodziankę.
Ty również, możesz kogoś w ten sposób uszczęśliwić. Zwłaszcza teraz, kiedy ograniczamy wychodzenie z domu do minimum. Ciężko jest jeść codziennie świeże pieczywo, nie wspominając już o świeżych wypiekach z cukierni. Dlatego, czytaj artykuł i dowiedz się jak zrobić drożdżówki w domu. Poznaj trzy proste do wykonania przepisy.
Jak zrobić drożdżówki z budyniem?
Co zrobić kiedy najdzie Cię ochota na coś słodkiego? – Mam odpowiedź – domowe drożdżówki z budyniem. Idealnie sprawdzą się w roli podwieczorku lub słodkiej przekąski. Smakują wyśmienicie. Spróbuj i przekonaj się jakie są pyszne.
Składniki do wykonania 10 drożdżówek:
- 400 g mąki pszennej
- 8 g suchych drożdży
- łyżeczka cukru
- 3 łyżki cukru wanilinowego
- 40 g roztopionego masła + kawałek do posmarowania blaszki
- 2 jajka
- 20 ml ciepłego mleka (ok 0,2 szklanki)
- szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- cukier puder do zrobienia lukru
Nadzienie:
- budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym
- 500 ml mleka
- opcjonalnie: rodzynki lub żurawina
Do 10 drożdżówek potrzebna nam będzie Ci tylko część budyniu, który powstanie z jednego opakowania. Ja zwykle przyrządzam cały budyń, czyli 500 ml mleka na jedno opakowanie. Następnie używam tyle i potrzebuję do drożdżówek, a na resztę zawsze znajdzie się jakiś domowy amator, ale możesz też zrobić budyń z połowy opakowania. Jeżeli lubisz, do masy budyniowej możesz dodać rodzynki lub żurawinę.
Drożdżówki z budyniem – wykonanie
Do dzieła: mąkę przesiej do miski. Następnie musisz rozrobić drożdże – wsyp je do ciepłego, ale nie gorącego mleka z łyżeczką cukru i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut do wyrośnięcie. Kiedy, drożdże wyrosną wlej je do wgłębienia zrobionego w mące. Następnie dodaj jedno jajko i jedno żółtko oraz wsyp cukier wanilinowy i szczyptę soli. Ciasto wyrabiaj drewnianą łyżką, a jak składniki się połączą, ugniataj je ręką. Kiedy będzie już dobrze wyrobione i sprężyste, przykryj je serwetką i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne pół godziny.
W czasie tych 30 minut ciasto powinno zwiększyć swoja objętość. Gdy to się stanie, przełóż je na stolnicę lub czysty blat oprószony mąką i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach mniej więcej 20 cm x 30 cm. Następnie rozsmaruj na nim ostudzony budyń z dodatkiem rodzynków lub żurawiny i zawiń roladę zaczynając od krótszego boku. Powstałą roladę pokrój na plastry o grubości mniej więcej 2 cm. Blaszkę posmaruj masłem, po czym ułóż na niej drożdżówki i zostaw do wyrośnięcia na 20 minut.
Jesteśmy już prawie na finiszu. Teraz wystarczy nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. C i wstawić do niego blaszkę na 20 minut.
Drożdżówki najlepiej smakują z dodatkiem z cytrynowego lukru.
Jak zrobić drożdżówki z jabłkami?
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 100 g rozpuszczonego masła
- pół kostki świeżych drożdży
- 125 g cukru
- 2 jajka
Składniki na nadziene:
- jabłka ok 1,5 kg
- galaretka cytrynowa
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru
- 50 g kostki masła
Drożdżówki z jabłkami – nadzienie
Zaczniemy od przygotowania nadzienia. Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Następnie przełóż je do garnka i smaż około 15-20 minut, opcjonalnie możesz je odrobinę dosłodzić. Czas smażenia zależy od tego jak twarde są jabłka, ale nie powinien być dłuższy niż 20 minut. Pod koniec smażenia dodaj do jabłek galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszaj po czym odstaw do wystudzenia.
Wykonanie – drożdżówki z jabłkami
Czas przygotować rozczyn, aby go zrobić rozpuść drożdże w ⅓ szklanki ciepłego mleka z dodatkiem cukru. Przygotowaną mieszankę odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut do urośnięcia. W tym czasie rozczyn powinien urosnąć.
Następnie w misce ubij jajka razem z cukrem. Gdy będą rozmieszane dodaj je do rozczynu razem z resztą mleka i mąką. Następnie wyrabiaj ciasto najpierw łyżką, a jak składniki wstępnie się połączą, ręką. Powinno to zająć nie więcej niż 15-20 minut. Pod koniec wyrabiania dodaj masło. W efekcie finalnym ciasto powinno odchodzić od ręki.
Wyrobione ciasto odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia. Powinno ono podwoić swoją objętość. Następnie wyjmij ciasto z miski na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj na grubość 1,5 cm. Z ciasta wykrawaj koła przy pomocy kubka lub miseczki. Przyszykuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Układaj na niej drożdżówki, pamiętając o tym, żeby się nie stykały ze sobą. Teraz musimy przygotować w nich wgłębienia na jabłkowe nadzienie. Najłatwiej zrobić to, odciskając z drożdżówkach dno szklanki.
Drożdżówki posmaruj roztrzepanym jajkiem z pomocą pędzelka i nałóż nadzienie w zrobione w nich wgłębienia. Następnie oprósz bułeczki kruszonką zrobioną poprzez wymieszanie mąki, cukru i masła. Nastaw piekarnik na 180 st. C i piecz w nim drożdżówki przez 20 minut.
Najlepiej smakują oczywiście z dużą ilością kruszonki:)
Cinnamon rolls, czyli jak zrobić drożdżówki cynamonowe
Pyszne bułeczki cynamonowe najprawdopodobniej pochodzą ze Szwecji lub Danii. Aktualnie są one bardzo popularne w Ameryce Północnej i Europie Południowej. I nic dziwnego, bo są pyszne, a przepis prosty do wykonania. Robi się je bardzo podobnie, jak drożdżówki z budyniem. Tutaj również będziemy zwijać ciasto i kroić powstałą roladę na bułeczki.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 8 g suchych drożdży
- 50 g cukru
- 2 jajka + jedno żółtko (jedno jajko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem)
- 60 g masła
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- opakowanie cynamonu w proszku, ok. 20 g
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 120 g cukru (najlepiej drobnego)
- 70 g masła
- skórka otarta z połowy cytryny
Cytrynowy lukier:
- 250 g cukru pudru
- sok z cytryny
Drożdżówki cynamonowe – wykonanie
Przygotuj naczynie, najlepiej miseczkę i przelej do niej ciepłe mleko, a następnie rozmieszaj w nim drożdże instant z 2-3 łyżki mąki i odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiej do większej miski. Od razu dodaj do niej cukier i szczyptę soli, zrób wgłębienie i przelej do niego zawartość miseczki z drożdżami. Teraz wszystko wymieszaj drewnianą łyżką, tak aby składniki się połączyły. Następnie dodaj jedno jajko i jedno żółtko i wyrabiaj kilka minut. Po tym czasie dodaj także miękkie masło. Ciasto należy wyrabiać, aż będzie sprężyste. Kiedy będzie miało już odpowiednią konsystencję, przykryj serwetką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na oprószony mąką blat i zacznij wyrabiać, pozbywając się z ciasta pęcherzyków powietrza. Następnie podziel je na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na kształt kwadratu o boku około 30 cm. W osobnym naczyniu wymieszaj: cynamon, cukier wanilinowy, cukier i skórkę cytrynową. Rozwałkowane ciasto posmaruj roztopionym masłem i posyp równomiernie przygotowaną mieszanką.
Teraz najlepsza część: zawiń ciasto w ciasne roladki i pokrój je na plasterki o grubości około 2 cm. Powstałe w ten sposób drożdżówki rozłóż na posmarowanej tłuszczem blaszce z zachowaniem odstępu. Teraz drożdżówki znowu muszą wyrosnąć. Ustaw je zatem w ciepłe miejsce i daj im na to około godziny.
Kiedy czas na wyrastanie drożdżówek będzie dobiegał końca, nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C w między czasie posmaruj wierzch drożdżówek roztrzepanym jajkiem z dodatkiem odrobiny mleka. Piecz 20 minut.
Po upieczeniu posmaruj drożdżówki lukrem cytrynowym. Zrobisz go mieszając cukier puder z sokiem z cytryny. Dodawaj go do cukru stopniowo, aby uzyskać odpowiednią konsystencję – niezbyt rzadką, aby nie spłynęła z drożdżówek.
Jeżeli chcesz poznać banalnie proste przepisy na pyszne pieczywo, zapraszam do przeczytania artykułów z przepisami na bułki bez drożdży oraz chleb. W artykule o pączkach znajdziesz sporo informacji o tych drożdżowych słodkościach.