Jak zrobić bułki bez drożdży? – Proste przepisy

Mmmm… świeże bułeczki na śniadanie… Któż ich nie lubi? Tylko co zrobić jeżeli nie masz możliwości wyjścia do sklepu, albo zwyczajnie, nie masz na to ochoty? Odpowiadam – upiecz je w swoim domowym piekarniku.

Przedstawiam Ci moje trzy ulubione przepisy na bułki bez drożdży. Takie akurat, ponieważ drożdże są ostatnimi czasy towarem mocno deficytowym. Ale spokojnie bez nich też można wyczarować bazę do fantastycznego śniadania. To bardzo proste i zaraz Ci to udowodnię. Czytaj dalej i dowiedz się jak upiec bułki bez drożdży.

Jogurtowe bułki bez drożdży

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • łyżka miodu naturalnego

W misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, sodę i sól. Następnie dodaj do nich jogurt oraz miód. Wyrabiaj ciasto, najlepiej jest zrobić to ręką posmarowaną oliwą, aby ciasto się do niej nie przyklejało. W międzyczasie nastaw piekarnik na 200 st. C. Jeszcze zanim się nagrzeje, wyrobione ciasto podziel na pięć części i uformuj z nich kulki. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i na nim ułóż bułki w odstępach od siebie. Nie powinny się stykać. Posmaruj je od góry oliwą przy pomocy pędzelka. Piecz 15 minut.

Pszenne bułki bez drożdży

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 50 ml oleju, najlepiej słonecznikowego
  • 200 ml mleka
  • jajko
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • opcjonalnie dodatki: pestki dyni, pestki słonecznika, siemię lniane, płatki owsiane

Do dużej miski wbij jajko, a następnie dodaj do niego cukier i sól i rozmieszaj dokładnie z pomocą miksera lub trzepaczki do jajek. Kiedy przyprawy zostaną wymieszane, do miski dolej mleko i olej. W międzyczasie do innego naczynia przesiej odpowiednią ilość mąki i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Potem stopniowo zacznij dosypywać mąkę do jajka cały czas mieszając. Miksuj jeszcze chwilę, aż do połączenia się składników.
Teraz czas na formowanie bułek. Aby to zrobić najlepiej natłuść sobie dłonie odrobiną oleju, aby ciasto nie kleiło się do skóry. Nabieraj niewielką ilość ciasta i formuj z niego kulki o średnicy mniej więcej 5 cm.

Uformowane bułki układaj w odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułek możesz posypać dowolnymi ziarnami np. pestkami dyni lub słonecznika. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut.
I gotowe, to bardzo prosty i szybki przepis na pyszne bułki bez drożdży.

Baza pysznego śniadania - bułka pszenna, upieczona bez użycia drożdży

Bułki bez drożdży z suszonymi pomidorami i oliwkami

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 80 ml mleka
  • 2 jajka
  • 25 g masła
  • 5 g proszku do pieczenia – łyżeczka
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • szczypta oregano
  • bułka tarta
  • suszone pomidory w oliwie
  • kilka oliwek

Musimy zacząć od pokrojenia kilku oliwek i 2 – 3 pomidorów na drobne kawałeczki. Odstaw je później na desce do krojenia, aby trochę przeschły. Następnie do miski wbijamy jedno jajko i roztrzepujemy je z mlekiem. W międzyczasie do drugiej miski przesiewamy mąkę i łączymy ją z proszkiem do pieczenia i solą. Chłodne masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy je do mąki. Pamiętaj, aby z porcji masła odłożyć odrobinę do wysmarowania blaszki do pieczenia. Następnie mąkę zalewamy masą jajeczną i mieszamy ze sobą, aż do połączenia się składników. Do ciasta dodaj teraz pokrojone na kawałki pomidory i oliwki i dalej wyrabiać ciasto. Blaszkę do pieczenia posmaruj masłem i posyp odrobiną bułki tartej. Nastaw też grzanie piekarnika z opcją góra-dół na 180 st. C. Na blasze formuj bułki, a kiedy skończysz, po wierzchu posmaruj je żółtkiem roztrzepanym z przyprawami z pomocą pędzelka. Piecz 20 minut.

W tym przypadku ja wolę trochę bardziej podłużny kształt, ale Ty zrób taki jak uważasz. Moja znajoma na przykład, robi z ciasta tzw. “ósemki”, wykręca ciasto o 180 st. w połowie podłużnej bułki. Wygląda to naprawdę bardzo apetycznie.

bułka bez drożdży z dodatkiem suszonych pomidorów i oliwek

Dlaczego akurat bez drożdży?

Zaletą przepisów na bułki bez drożdży i generalnie wszystkich wypieków bez użycia drożdży jest czas ich przygotowania. Nie musimy czekać, aż drożdże wyrosną, ugniatać, znowu czekać… Wystarczy zmieszać podstawowe składniki, które zwykle ma się w domu i je upiec. Nie zrozumcie mnie źle. Nie mam nic przeciwko drożdżom, a przeciwnie bardzo lubię przepisy z ich udziałem, ale moim zdaniem pieczywo bez drożdży również jest godne uwagi i warto wiedzieć jak je zrobić. Wypróbuj je i pokochaj bułki bez drożdży tak jak ja.

A jeżeli chcesz poznać łatwe przepisy na chleb, zapraszam Cię do mojego artykułu “Jak upiec chleb? Poznaj łatwe w wykonaniu przepisy“.