Właściwości zdrowotne miodu

Czy miód jest zdrowy? – właściwości miodu

Miód od setek lat doceniany jest w kuchni, kosmetyce oraz w medycynie. Ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Wzmacnia odporność organizmu, koi nerwy, a także upiększa. Czytaj artykuł i dowiedz się jakie są właściwości miodu oraz jego zastosowanie i dlaczego warto po niego sięgać częściej niż podczas przeziębienia.

Właściwości miodu

Miód nie tylko jest pyszny, ale ma też szereg właściwości, które bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Można powiedzieć, że jest to najstarszy na świecie lek. Czy wiesz, że dobroczynne właściwości miodu były wykorzystywane już w starożytnym Egipcie? Stosowali go np. Hipokrates i Pitagoras, co pozwoliło im w zdrowiu dożyć sędziwego wieku.

Dobroczynne właściwości miodu na zdrowie i urodę
Naturalny miód produkowany jest przez pszczoły.

Co zawiera miód?

Głównym składnikiem miodu są enzymy pochodzące z gruczołów ślinowych pszczół. W wyniku reakcji chemicznych, które zachodzą z udziałem enzymów powstaje nadtlenek wodoru. To właśnie dzięki niemu miód ma właściwości antyseptyczne. Dlatego też działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.

Skład miodu to: 10-20% wody i 70-80% węglowodanów. Pozostałe części to właśnie kwasy organiczne, białka, fenole i witaminy.

Poza enzymami w miodzie znajdziemy także:

  • aminokwasy,
  • cukry: glukozę i fruktozę,
  • biotynę,
  • witaminę A,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę C,
  • kwas foliowy,
  • żelazo,
  • miedź,
  • wapń,
  • magnez,
  • potas,
  • fosfor

Miód ma więcej kalorii niż cukier. W łyżeczce tego produktu jest około 39 kalorii, ale zważając na to, że dodatkowo zawiera mnóstwo pozytywnych dla zdrowia substancji, można przymknąć na nie oko. Ponad to miód jest łatwo przyswajalny przez organizm, gdyż zawiera cukry proste, wspomniane wcześniej glukozę i sacharozę. Oznacza to, że w organizmie wchłaniany jest bezpośrednio do krwioobiegu.

Właściwości miodu – jak miód wpływa na organizm?

Miód ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Jest zdrowym źródłem energii i świetną alternatywą dla cukru. Można stosować go pomocniczo w przypadku różnych schorzeń i dolegliwości.

Miód na kaszel

Dzięki właściwościom przeciwzapalnym miód łagodzi infekcje dróg oddechowych. Dzięki temu wspomaga leczenie uciążliwego kaszlu i pomaga w przyjemny sposób rozprawić się z bólem gardła.

Na przeziębienie

Miód ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwbólowe, dlatego też świetnie sprawdza się wspomagająco przy leczeniu przeziębienia. Pomaga zregenerować organizm i poprawia jego odporność. Generalnie miód jest nieoceniony jeśli chodzi o odbudowanie odporności organizmu. Dlatego też zaleca się przyjmowanie go podczas przeziębienia i osłabienia organizmu.

Na serce

Mało kto wie, że miód jest pomocny również przy chorobach serca. Dzieje się tak ponieważ obniża on ciśnienie krwi i poprawia krążenie. Jest nawet w stanie pozytywnie zadziałać na stan żył u osób chorych na miażdżycę. Badania wykazują, że już 100-1200 gramów miodu dziennie spożywanych przez około 3 miesiące, jest w stanie wpłynąć na poszerzenie naczyń wieńcowych. Ponadto miód koi nerwy, uspokaja i ułatwia zasypianie.

Który miód najmniej uczula?

Alergia na miód spotykana jest właściwie stosunkowo rzadko. Niemniej jednak czasami się zdarza. Podatne na nią są osoby, które borykają się już z innymi uczuleniami, najczęściej na trawy, pyłki kwiatów, drzew lub kurz. Alergia na miód może mieć też związek z uczuleniem na jad pszczeli.

Najbardziej uczulający jest miód spadziowy, zdecydowanie rzadziej np. wielokwiatowy. Objawy alergii są widoczne na skórze w postaci zaczerwienienia, pokrzywki, swędzenia. Zdarza się też obrzęk warg i gardła, a także ból brzucha. Rzadko jednak dochodzi do ostrej reakcji alergicznej, która zagrażałaby życiu lub zdrowiu uczulonego.

Miód dla urody

Właściwości miodu znajdują swoje zastosowanie także w kosmetyce. Działa on antybakteryjnie, ale także świetnie nawilża suchą skórę nie pozostawiając przy tym uczucia ściągnięcia. Pozytywnie działa zarówno na skórę jak i włosy.

Jak miód działa na włosy?

Naturalne kosmetyki z miodem mają świetny wpływ na włosy. Dzieje się tak głownie ze względu na dużą zawartość w nim witamin i mikroelementów. Dla przesuszonych i zniszczonych włosów bardzo polecana jest domowa maseczka z dodatkiem naturalnego miodu. Do jej wykonania potrzebujemy: 5 łyżek stołowych miodu, 6 łyżek oliwy z oliwek, 6 łyżek świeżego soku z cytryny. Wszystkie składniki należy wymieszać i nałożyć równomiernie na wilgotne włosy. Pokryte maseczką włosy warto przykryć folią i schować pod czapką lub kapturem. Dzięki podniesieniu temperatury mikstury, składniki aktywne łatwiej wnikną do wnętrza łodyg włosowych i je zregenerują. Po pół godzinie maseczkę można spłukać chłodną wodą. W efekcie regularnego stosowania poprawimy nawilżenie włosów i ich ogólny wygląd.

Miód i jego wpływ na cerę

Miód świetnie sprawdza się także w łagodzeniu zmian trądzikowych, gdyż działa silnie bakteriobójczo. Dodatkowo zmniejsza ryzyko powstawania zmian potrądzikowych i przyspiesza gojenie się ran. Doskonale nawilża i koi wszelkie podrażnienia skóry. W przypadku wystąpienia krost lub pryszczy nałóż na nie odrobinę miodu punktowo. Powinno to znacznie zminimalizować problem.

Działanie miodu na skórę

Domowe maski z dodatkiem miodu stosuje się w celu nawilżenia skóry. Znana i lubiana jest np. maska z miodu i jogurtu naturalnego. Doskonale nawilża i odżywia skórę pozostawiając ją napięta i świetlistą.

Miód to także prawdziwe remedium na popękaną skórę ust. Wystarczy na noc nałożyć grubą warstwę miodu na podrażnione wargi. Dzięki temu zabiegowi, rano usta będą zregenerowane i miękkie.

Stosowanie miodu do pielęgnacji skóry i włosów

Wybrane miody – charakterystyka

Na półkach sklepowych znajdziemy przeróżne rodzaje tego złotawego w kolorze cuda. Różną się one barwą, działaniem oraz smakiem. Który warto wybrać? Zapoznaj się z poniższą charakterystyką.

faceliowy

Miód faceliowy ma jasną, żółtą barwę. Charakteryzuje się słodkim, a jednocześnie kwaskowym smakiem o lekko ziołowym aromacie. Pszczoły wytwarzają go z nektaru kwiatów facelii. Miód ten stał się bardzo pożądany po odkryciu jego wyjątkowych właściwości, a mianowicie obniżaniu toksycznego oddziaływania używek na organizm człowieka.

spadziowy

Powstaje on ze spadzi drzew, czyli soku drzewnego przetworzonego przez pszczoły. Charakteryzuje się ciemnym, głębokim kolorem i wyczuwalnym, leśnym aromatem. Miód spadziowy jest ceniony zwłaszcza za swoje właściwości oczyszczające. Podobnie jak miód z facelii, niweluje negatywny wpływ toksyn na organizm, a także pomaga w jego oczyszczeniu.

lipowy

Ten rodzaj miodu wytwarzany jest przez pszczoły z kwiatów lipy. Ma ostro-słodki smak, a jego kolor jest słomkowo żółty. Miód lipowy świetnie łagodzi stres. Bardzo dobrze sprawdza się też w leczeniu przeziębień, gdyż ma silne działanie wykrztuśne i przeciwgorączkowe.

wrzosowy

Miód ten zalecany jest w leczeniu chorób serca. Ma barwę wpadającą w czerwień i niezbyt słodki smak. Świetnie sprawdza się także przy przeziębieniach, bólu gardła oraz w przypadku osłabienia organizmu. Co ciekawe miód wrzosowy zawiera stosunkowo dużo białka w porównaniu do innych miodów.

słonecznikowy

Smak miodu słonecznikowego jest bardzo delikatny. Miód ma dość intensywna żółtą barwę. Spożywanie go zaleca się profilaktycznie przeciwko przeziębieniom, ale także w walce z nimi. Miód słonecznikowy zwalcza infekcje bakteryjne w drogach oddechowych – różnego rodzaju schorzenia nosa, gardła, płuc i zatok.

kasztanowy

Miód kasztanowy jest jednocześnie słodki i gorzki w smaku i ma delikatnie ziołowy aromat. To właściwie miód mieszany, który powstaje z nektaru kwiatów oraz spadzi kasztanowców. Co ciekawe posiada on niski indeks glikemiczny i dzięki temu jest odpowiedni nawet dla diabetyków.

Charakterystyka miodów

Warto wiedzieć, że enzymy zawarte w miodzie mają niską odporność na wysokie temperatury. W związku z tym ulegają rozpadowi już w temperaturze 45°C. Dlatego jeżeli chcesz korzystać z dobroczynnych właściwości miodu nie podgrzewaj go zbyt mocno, ani nie zalewaj gorącą wodą.

Kiedy miód traci swoje właściwości?

Miód traci swoje dobroczynne właściwości w temperaturze powyżej 45°C. Dzieje się tak ze względu na proces denaturacji białek. W wyniku podgrzania miodu lub dodania go do np. gorącej herbaty, miód traci cenne enzymy, które mają właściwości antybiotyczne. Dlatego też, aby w pełni wykorzystać cudowne właściwości miodu nie podgrzewaj go mocno.

Czemu miód się nie psuje?

Miód jest jedną z niewielu substancji na świecie, które się nie psują. Przyczyną są jego antybakteryjne właściwości, a ściślej mówiąc zawartość nadtlenku wodoru. Ten związek chemiczny powstaje w wyniku utleniania się glukozy do kwasu glukonowego. Dodatkowo miód konserwują zawarte w nim flawonoidy, znane ze swoich właściwości grzybobójczych i przeciwutleniających.

Kiedy miód fermentuje?

Jak już wspomniałam powyżej miody nie psują się. Zdarza się jednak, że zajdzie w nich proces fermentacji. Oznaką tego jest specyficzny zapach przypominający zapach drożdży i pianka z grudkami, która wytwarza się na powierzchni miodu. Taka sytuacja zdarza się tylko w niektórych sytuacjach np. przy zbiorach wczesną wiosną lub późnym latem.

Od jedzenia sfermentowanego miodu skutecznie odstrasza jego zapach. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby używać go np. do słodzenia domowych nalewek. Dzięki temu zyskają one dodatkowa porcję witamin.

Krystalizowanie miodu – dlaczego miód się cukrzy?

Z biegiem czasu każdy naturalny miód krystalizuje się. Jest to jak najbardziej naturalny proces, zwykle następuje to kilka miesięcy po jego zebraniu. Odpowiedzialne za niego są właściwości fizyczne i chemiczne miodu – składa się on głównie z cukrów.

Krystalizacja szybciej zachodzi w miodach, które zawierają dużo glukozy. I tak, najszybciej ulegnie jej miód rzepakowy. Najpóźniej z kolei ten proces dosięgnie miodów: akacjowych i spadziowych, ponieważ ona zawierają więcej fruktozy.

Jak upłynnić miód?

Warto wiedzieć, że płynny i skrystalizowany miód mają nadal te same właściwości. W dalszym ciągu są to bardzo zdrowe produkty pełne witamin i mikroelementów. Jeżeli jednak Twój miód się skrystalizował, a lubisz miód płynny, to bez problemu możesz ten proces odwrócić. Po prostu umieść słoik z miodem w naczyniu z ciepłą wodą. Zwróć uwagę, aby nie była ona zbyt ciepła, bo pod wpływem wysokiej temperatury miód traci swoje najważniejsze zalety, czyli wartości odżywcze.

Jak przechowywać miód?

Jak już wspomniałam miód się nie psuje. Warto jednak przechowywać go w odpowiedni sposób, aby nie tracił swoich właściwości. Najlepiej trzymać go w szczelnie zamkniętych szklanych słoikach. W ten sposób unikniemy dostania się do niego różnych zanieczyszczeń. Temperatura pokojowa jest dla miodu jak najbardziej odpowiednia, należy jednak pamiętać, aby chronić go przed promieniami słonecznymi. Dlatego też szafka w kuchni lub inne zacienione miejsce będzie znakomitym rozwiązaniem.

Jaki miód dla cukrzyka?

Ze wspaniałych właściwości miodu wcale nie muszą rezygnować osoby borykające się z cukrzycą. Oczywiście wszystko zależy od rodzaju i stopnia zaawansowania choroby, bo nadal wszelkie formy cukru nie są dla diabetyków wskazane. Istnieją jednak miody o niskim indeksie glikemicznym, którymi diabetycy mogą zastąpić cukier. Zwłaszcza jeżeli mamy do czynienia z cukrzycą typu II, czyli insulinoniezależną. Najlepsze będą miody z większą zawartością fruktozy niż glukozy, czyli miody: lipowy, wrzosowy, akacjowy i kasztanowy.