Smoczy owoc - pitaja charakterystyka i właściwości

Smoczy owoc – kaloryczność, wartości odżywcze i pomysły na potrawy

Smoczy owoc wygląda niezwykle egzotycznie – neonowo różowy z białym lub różowym środkiem nakrapianym czarnymi pestkami. Dodany do dań lub deserów zdecydowanie podbija ich wizualny charakter. Chcesz dowiedzieć się więcej o tym tajemniczym owocu? Zapraszam do lektury.

Smoczy owoc, czyli pitaja

Pitaja, pitahaya, truskawkowa gruszka – to nazwy określające smoczy owoc. Jest to owoc kaktusa z rodziny Stenocereus i Hylocereus pochodzących z Ameryki Południowej. Obecnie uprawia się go głównie w krajach azjatyckich: Wietnamie, Malezji i na Filipinach, a także w Chinach, Izraelu i Tajwanie.

Pitaja wygląd, charakterystyka i uprawa

Smoczy owoc ma finezyjną skórę w czerwono-różowym kolorze, która wyglądem przypomina łuskę. Stąd też wzięła się jego nazwa. Czerwona odmiana z białym miąższem jest najpopularniejsza. Poza nią istnieje również odmiana z żółtą skórką i białym miąższem oraz czerwoną skórką i miąższem tego samego koloru.

Owoc waży około 150 do 600 gramów. W miąższu znajdują się malutkie, czarne pestki. Bardzo podobne do tych, które znajdziemy w owocu kiwi.

Smoczy owoc drzewo – jak rośnie pitaja?

Roślina, która wytwarza owoce pitai nie jest drzewem. To kaktus, który posiada długie i mięsiste pędy sięgające nawet 120 cm długości. Mogą one zwisać lub wspinać się w zależności od miejsca w którym usytuowana jest roślina. W uprawie pitai stosuje się betonowe lub drewniane podpory, przez co kaktusy wyglądają jak drzewa, którymi w rzeczywistości nie są.

Młode okazy pokryte są cienkimi kolcami, starsze natomiast mają mniej liczne i sztywne kolce. Kaktusy owocują około 50 dni po zakwitnięciu, aż do 6 razy w ciągu roku. Wówczas na końcu pędów pojawiają się piękne, białe kwiaty o cudownym zapachu. Co ciekawe, kwitną tylko przez jedną noc. Dlatego też roślina ta nazywana jest „królowa nocy” lub „księżycowym kwiatem”. Owoce są dojrzałe po około miesiącu od zakwitnięcia rośliny.

Pitaja uprawa w domu

Z pestek owocu możemy samodzielnie wyhodować kaktusa we własnym domu. Wystarczy z dojrzałego owocu usunąć pestki, wyczyścić z resztek miąższu i wysuszyć. Następnie nasiona wysypujemy na ziemię. Nie wymagają nawet przykrycia warstwą ziemi z wierzchu. Nasiona szybko kiełkują i mogą rozwijać się w standardowej doniczkowej ziemi.

Warto pamiętać, aby nie podlewać ich dużą ilością wody. Najlepiej delikatnie je zraszać co kilka dni. Doniczkę dobrze jest ustawić w ciepłym miejscu i przykryć folią. Wówczas nasiona będą miały optymalne warunki, aby wykiełkować, gdyż lubią temperaturę 21-25 stopni Celsjusza. Niestety w naszym klimacie roślina rzadko zakwita i owocuje. Niemniej jednak nawet bez tego wygląda bardzo efektownie i przyciąga wzrok.

Jak obrać i jeść smoczy owoc?

Owoc jest gotowy do jedzenia, kiedy jego skórka jest gładka, a on sam miękki. Jeżeli skórka jest usiana czarnymi plamami, nie należy go jeść. Plamki oznaczają, że pitaja jest przejrzała.

Owoc najlepiej jeść na surowo. Nie wymaga on specjalnego przygotowania. Można jeść go tak, jak kiwi, czyli po prostu przekroić owoc na pół i wydrążać miąższ łyżeczką. Pestki są jadalne, jednak warto pamiętać, że skórka, choć bardzo dekoracyjna nie nadaje się do spożycia.

Pitaja – właściwości odżywcze

Pitaja znalazła się zaszczytnym gronie produktów (poza burakiem ćwikłowym, botwiną, amarantusem, opuncją i ulluko), w których znajdziemy mnóstwo związków betalainowych. Związki te hamują proces utleniania lipidów, dlatego też spożywanie tego owocu ma korzystny wpływ na czerwone krwinki i przeciwdziałają kardiotoksyczności. Dzięki temu odnotowywany jest korzystny wpływ spożywania tego owocu przez osoby, które przeszły lub są w trakcie chemioterapii. W ich układzie sercowo – naczyniowym zachodzą zmiany na które bardzo dobrze wpływają właśnie związki betalainowe.

Jak już wspomniałam, związki betalainowe nie są bardzo rozpowszechnione w produktach żywnościowych pochodzenia roślinnego. Ponad to, pestki owocu zawierają cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega -6. Dlatego do jadłospisu warto wprowadzać bogatą w nie żywność.

Kaloryczność pitai

Pitaja w niemal 80% składa się z wody. Dlatego też w 100 g owocu jest jedynie 50 kcal (średniej wielkości owoc, ma około 150 g).

Zwracasz uwagę na to co jesz? Zobacz artykuł o stewii i porównanie jej z innymi dostępnymi substancjami słodzącymi.

Pitaja – jakie ma witaminy i substancje odżywcze?

Smoczy owoc ma także szereg substancji odżywczych. Od wieków był on stosowany w celach leczniczych. Zawiera dużą ilość witamin i minerałów m.in:

  • witamina C
  • z grupy B (B1, B2, PP)
  • witamina E
  • fosfor
  • wapń
  • żelazo
  • fosfor

Zobacz także:

Jakie witaminy drzemią w owocach?”

Jak smakuje smoczy owoc?

Widząc wyrazisty kolor skórki owocu można przypuszczać, że będzie on bardzo słodki. W rzeczywistości jednak jego smak jest niezbyt wyrazisty i wodnisty i tyko odrobinę słodki. Dzięki temu jest bardzo orzeźwiający.

Smoczy owoc przepisy

Koktail

Pitaja najlepiej smakuje na surowo. Idealnym pomysłem jest wykorzystanie owoców do zrobienia smoothie lub koktailu. Wystarczy owoc bez skórki zmiksować z odrobiną miodu. Dobrze też smakuje połączenia pitai z innymi owocami, gdyż owoc sam w sobie nie ma bardzo wyrazistego smaku. Sprawdzą się tu miękkie owoce np.: banan, maliny lub morele.

Smothie z pitai

Cisto smoczy owoc

Coraz bardziej popularne jest też oryginalne ciasto inspirowane wyglądem pitai. Co prawda do jego zrobienia nie używa się smoczego owocu, ale ciasto jest bardzo efektowne. Składa się z biszkoptów zabarwionych na różowo budyniem malinowym, które przełożone są białym kremem z dodatkiem nasion chia. Na górze ciasta jest różowy krem uformowany w liczne „łuski” smoczego owocu, które na końcach zabarwione są na zielono.

Smoczy owoc – gdzie kupić

Owoc można kupić najczęściej w dużych supermarketach lub na giełdach owocowych. Koszt za kilogram waha się w okolicach 12 – 15 zł za kilogram.

Smoczy owoc olej

Ze smoczego owocu można uzyskać dobroczynny dla zdrowia olej. Najlepsza jest oczywiście jego nierafinowana wersja, która powstaje podczas tłoczenia na zimno. Taki olej bogaty jest w witaminę C, a także kwasy Omega 3 i Omega 6.