Owoce jako źródło witamin i minerałów

Jakie witaminy drzemią w owocach?

Witaminy są bardzo ważne dla zdrowia. Wpływają na rozwój organizmu, jego wydolność, a także na ogólny stan zdrowia. Dowiedz się jakie witaminy są w jakich owocach. Dzięki tej wiedzy lepiej skomponujesz swoje codzienne posiłki, tak aby zaspokoić potrzebę swojego organizmu na witaminy.

Co to są witaminy?

Witaminy zostały odkryte już ponad 100 lat temu przez wybitnego polskiego naukowca – Kazimierza Funka. Prowadził on serię badań na zwierzętach dzięki którym odkrył, że w pożywieniu są substancje odżywcze które zapewniają ich wzrost. Pan Kazimierz swoje badania zaczął od mleka. Jak później się okazało, substancjami zapieniającymi wzrost badanym przez niego zwierzętom, są witaminy A i E. Następnie przyglądał się kurczakom i zależnościom, które zachodzą w ich rozwoju ze względu na pożywienie jakie dostają. Okazało się, że kury karmione łuskanym ryżem były słabsze i bardziej narażone na choroby niż ptaki, które jadły otręby ryżowe. W wyniku szeregu badań przeprowadzonych na ryżowych otrębach udało się wyodrębnić składnik, który zapewniał kurom zdrowie. W roku 1912 nazwał swoje odkrycie. Wykorzystał do tego połączenie łacińskich słów: vita, oznaczające życie i amina, które oznacza związek chemiczny.

Badania Kazimierza Funka zrewolucjonizowały medycynę. Wbrew powszechnemu wówczas myśleniu okazało się, że choroby nie są powodowane tylko przez niepożądane substancje. Może je wywołać także niedobór substancji potrzebnych – m.in witamin. Zupełnie odmieniło to podejście do leczenia i zaczęto postrzegać odpowiednio zbilansowaną dietę jako sposób na zapobieganie chorobom i metodę na utrzymanie organizmu w dobrej kondycji.

Podział witamin

Witaminy dzielą się na:

  • Rozpuszczalne w tłuszczach – to witaminy A, D, E i K. Ich nadmiar może prowadzić do hiperwitaminozy, czyli przedawkowania witamin.
  • Rozpuszczalne w wodzie – to witaminy: C, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12) Witamina A w postaci beta-karotenu także rozpuszczalna jest w wodzie. W przypadku spożycia zbyt dużej ilości tych witamin nic nam nie grozi, gdyż ich nadmiar jest po prostu wydalany z organizmu wraz z moczem.

Jedne i drugie witaminy muszą być dostarczane do organizmu systematycznie, aby był on zdrowy, silny i dobrze się rozwijał.

„Owoce to witaminki”

Owoce to pyszne źródło błonnika, ale także witamin i mikroelementów. Co jeszcze wartościowego znajdziemy w owocach? Są one także źródłem polifenoli o właściwościach przeciwutleniających. Przede wszystkim owoce mają wysoką gęstość odżywczą. oznacza to, że mając stosunkowo niewielką kaloryczność, mają wiele składników odżywczych.

Jakie witaminy znajdziemy w owocach?

Witaminy to związki organiczne niezbędne dla zachowania zdrowia. Najlepiej robić to w sposób naturalny i dostarczać je organizmowi wraz z pożywieniem. Tutaj na pomoc przychodzi dobrze zbilansowana dieta bogata w różne substancje odżywcze, czyli składająca się m.in z warzyw i owoców. Jakie witaminy znajdziemy w owocach? Całe mnóstwo, poniżej opisałam w jakich owocach są jakie witaminy.

Zobacz także:

Dieta dobra dla oczu – co jeść, aby poprawić wzrok?

Beta – karoten znajduje się w…

Beta-karoten to związek, który wzmacnia odporność naszego organizmy, a także chroni wzrok przed uszkodzeniem. Jest barwnikiem, który odpowiada opalony odcień skóry nawet w miesiącach zimowych. Co więcej chroni skórę przed niekorzystnym wpływem promieni słonecznych, gdyż pełni rolę naturalnego filtra przeciwsłonecznego. Beta – karoten jest obecny w przede wszystkim w mango, melonach, morelach, papai oraz suszonych śliwkach

Beta-karoten  - w jakich owocach się znajduje

Najwięcej witaminy A jest w…

Sytuacja wygląda podobnie jak w przypadku beta – karotenu – najwięcej witaminy A jest w: mango, melonach, morelach, papai i suszonych śliwkach. Witamina A wpływa pozytywnie na jakość wzroku. A dokładniej, wchodzi w skład barwnika wzrokowego, który znajduje się w siatkówce. Dzięki niej możemy widzieć kiedy jest ciemno. Analogicznie niedobór witaminy A w diecie może prowadzić do kurzej ślepoty, a także chorób zwyrodnieniowych plamki żółtej oraz zaćmy.

Witamina B1 jest w…

awokado, mandarynkach, suszonych bananach, figach, jabłkach, morelach oraz rodzynkach. W tych owocach jest jej najwięcej. Na szczęście ta witamina w mniejszych ilościach obecna jest w większości owoców, więc spożywając owoce w mniejszym lub większym stopniu zaspokoimy zapotrzebowanie naszego organizmu na tę witaminę. A warto, bo witamina B inaczej nazywana też tiaminą, bierze udział w metabolizmie komórkowym. Posiada kluczową rolę w uwalnianiu energii z węglowodanów, tłuszczów i aminokwasów.

Co ważne witamina B1, jak i pozostałe witaminy z grupy B, jest rozpuszczalna w wodzie. Oznacza to, że w procesie gotowania produkty w nią bogate tracą nawet do 50% jej zawartości. Inne rodzaje obróbki termicznej również nie służą bogatemu w tę witaminę pożywieniu. Dlatego też warto jeść bogate w witaminę B1 owoce, gdyż zwykle spożywamy je w stanie surowym.

Witamina B2

Ryboflawinę podobnie jak tiaminę znajdziemy w wielu owocach. Najwięcej jednak jest jej w: świeżych i suszonych bananach, awokado, daktylach, morelach, śliwkach oraz jabłkach.

Witamina B2, czyli ryboflawina znajduje się w suszonych owocach

Witamina B5 i B6

Te witaminy obecne są w pomarańczach, bananach oraz melonach, a także suszonych daktylach, morelach, śliwkach i rodzynkach. Witamina B5 funkcjonuje także pod nazwą kwas pantotenowy, witamina B6 natomiast pod nazwą pirydoksyna. Witamina B5 uczestniczy w syntezie cholesterolu, witaminy A i witaminy D, a także wspiera produkcję hormonów steroidowych. Co także jest bardzo istotne, wspomaga proces wytwarzania przeciwciał w organizmie, a także bierze udział w syntezie hemu. Witamina B6 natomiast bierze udział w przemianach białka, witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach oraz tryptofanie, czyli największym aminokwasie stanowiącym budulec peptydów i białek.

Witamina B7

To inaczej witamina H lub biotyna. Owoc w jakich występuje biotyna to: arbuzy, banany, melony, brzoskwinie i winogrona. Poza tym witamina B7 znajduje się w wątróbce, żółtkach jaj kurzych, orzechach włoskich, szpinaku, drożdżach, marchwi, pomidorach i migdałach. Biotyna odpowiada za piękne włosy, skórę i paznokcie. Często zaleca się jej suplementację w sytuacji nadmiernego wypadania włosów.

Najwięcej witaminy B12 jest w…

Niestety witamina B12 nie występuje w żadnym owocu. Znajdziemy ją w: nerkach, wątrobie wołowe i drobiowe), rybach, małżach, jajach, owocach morza, a także jogurtach naturalnych, mleku i serach pleśniowych. Dlatego też osoby stosujące dietę wegetariańską powinny ją suplementować. To bardzo ważne, gdyż witamina B12 bierze udział w tworzeniu białek, a także syntezie kwasów nukleinowych.

Witaminę C znajdziemy w…

O tę witaminę akurat w owocach nie trudno. Znajduje się w większości, różnica polega na zawartości witaminy C. Najwięcej witaminy, czyli tyle, żeby 100 g owocu zaspokoiło dzienna dawkę zapotrzebowania organizmu, znajdziemy w: aceroli, owocach dzikiej róży, kiwi, papai, gujawie, czarnej porzeczce, poziomkach, truskawkach i cytrynie. Witamina C jest silnym antyoksydantem. Neutralizuje wolne rodniki, przez co, pomaga spowolnić starzenie się organizmu. Poza tym wzmacnia ona zęby i dziąsła, ułatwia gojenie się ran. Jest niezbędna w procesie syntezy kolagenu, dzięki czemu zapewnia prawidłowy stan tkanki łącznej.

Najwięcej witaminy C znajdziemy w owocach aceroli

Witamina D

Tak jak w przypadku witaminy B12, witaminy D nie uświadczymy w owocach. Zawarta jest ona w produktach pochodzenia zwierzęcego, głównie w rybach, mięsie, podrobach i produktach mlecznych. Ponad to naturalna witamina D pochodzi ze słońca. Nasza skóra wystawiona na działanie promieni słonecznych samodzielnie produkuje tę witaminę. Później jest ona magazynowana w tkance tłuszczowej i uwalniana w czasie zapotrzebowania. Dlatego też w przypadku stosowanie diety wegetariańskiej, tak jak w przypadku witaminy B12, witaminę D należy suplementować. Zwłaszcza w okresie zimowym kiedy nie mamy możliwości przebywania na słońcu lub stosujemy bezwzględną ochronne przeciwsłoneczną. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż bierze ona udział w procesach metabolicznych kości i ma wpływ na ich jakość. Ponad to zwiększa odporność organizmu i chroni go przed wystąpieniem wielu schorzeń.

Witamina E

Znajdziemy ją w awokado, brzoskwiniach, nektarynkach, czarnych jagodach i porzeczkach, morelach, bananach oraz suszonych jabłkach. Witamina E działa pozytywnie na układ odpornościowy i wpływa na procesy metaboliczne zachodzące w organizmie.

Zobacz także:

Kwercetyna

Najwięcej witaminy K jest w owocach …

takich jak truskawki, brzoskwinie, daktyle. Chociaż generalnie jest jej najwięcej w zielonych warzywach zawierających dużą ilość chlorofilu, czyli brokułach, szpinaku, jarmużu, brukselce, sałacie, roszponce, kapuście i szparagach. Niedobór witaminy K może prowadzić do krwiomoczu, problemów z krzepliwością krwi, biegunek, dużej podatności na infekcje bakteryjne, a także krwawienia błon śluzowych. Na szczęście dochodzi do tego rzadko. Najbardziej narażone na wyżej opisane konsekwencje są osoby chore na celiakię oraz cierpiące na poważne schorzenia jelit, gdyż witamina K2 jest syntetyzowana przez mikroflorę jelitową.

Zdecydowanie lepiej jest witaminy dostarczać organizmowi w sposób naturalny – poprzez stosowanie dobrze zbilansowanej diety. Takiej która będzie bogata także w owoce. Zresztą zdecydowanie przyjemniej jest zjeść smaczny owoc niż połykać po kilka tabletek dziennie, prawda?

Zobacz także:

Witaminy – co jeść, aby być zdrowym?

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *