Czarnuszka to roślina, która należy do rodziny jaskrowatych. Jest to prawdziwy dar natury. Człowiek od starożytności wykorzystuje ją w wielu celach. Naturalnie roślina ta występuje w Europie i Azji. Niegdyś nazywana była „włosami Wenus” lub „dziewicą w zieleni”. Przywoływano ją nawet w Biblii. W Koranie z kolei zapisano, że czarnuszka jest obowiązkowym pokarmem, gdyż chroni przed rozmaitymi chorobami. Starożytni medycy (można tutaj wskazać np. Hipokratesa, Pliniusza, Galena czy Dioskuridesa) uważali, że nasiona czarnuszki oraz tworzone z nich produkty mają uzdrawiające właściwości.
Czarnuszka siewna jest rośliną, która jest często wykorzystywana w farmakologii ze względu na swój skład biochemiczny. Nasiona czarnuszki mają działanie moczopędne, żółciopędne i wiatropędne oraz spazmolityczne, a tymochinon, który jest obecny w czarnuszce, ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwrobacze. Czarnuszka jest również badana pod kątem właściwości przeciwbólowych, przeciwzakrzepowych, antyoksydacyjnych i hepatoochronnych. Naukowcy dają tej roślinie ogromne nadzieje, ponieważ stale prowadzone są badania w celu odkrycia kolejnych jej właściwości.
Istnieje wiele sposobów na spożywanie oleju z czarnuszki, w zależności od indywidualnych preferencji smakowych. Jeśli lubisz smak oleju, możesz dodać go do owsianek, sałatek, surówek, zup, koktajli, past warzywnych lub past twarogowych. Natomiast jeśli nie lubisz smaku oleju, spróbuj przyjmować go z łyżeczką miodu, sokiem naturalnym, sokiem świeżo wyciskanym, innym bazowym olejem, przegotowaną letnią wodą, musem z warzyw lub owoców, jogurtem i owocami.
Jak przyjmować olej z czarnuszki
Olej z czarnuszki ma bardzo specyficzny smak. Niestety nie dla każdego jest on do przełknięcia. W związku z tym, jeśli chcemy suplementować naturalny olej z czarnuszki można przyjmować go w formie kapsułek lub łączyć z innym zdrowym produktem. Można połączyć go bez obaw z:
- z łyżeczką miodu
- z sokiem naturalnym (malinowym, truskawkowym, jagodowym etc.)
- z sokiem świeżo wyciskanym (z owoców lub warzyw)
- z innym bazowym olejem o neutralnym smaku
- z musem z warzyw lub owoców o mocnym smaku, który przyćmi nieco intensywną czarnuszkę
- z jogurtem i owocami
Skład oleju z czarnuszki
Olej czarnuszkowy w niemal 85% składa się z kwasów tłuszczowych. Poza nimi w składzie tego cudownego produktu znajdziemy między innymi:
- fosfolipidy, fitosterole,
- białka i węglowodany,
- flawonoidy,
- alkaloidy,
- olejek eteryczny,
- witaminę A,
- witaminę E,
- witaminę F,
- witaminę B1,
- witaminę B3,
- witaminę B6,
- biotynę,
- cynk,
- potas,
- selen,
- magnez,
- żelazo,
- sód.
Bardzo ważnym jest wybieranie dobrego produktu. Przed zakupem należy sprawdzić między innymi skład oleju, aby upewnić się, że jest to produkt naturalny, bez zbędnych wspomagaczy, zawierający duże stężenie oleju z czarnuszki lub czysty olej z czarnuszki.
Olej z czarnuszki – właściwości
Olej z czarnuszki jest ceniony przez dietetyków i fitoterapeutów, ponieważ jest uważany za lekarstwo na wszystkie choroby, oprócz śmierci. Ta tłoczona z nasion czarnuszki, zwanej ziarnem błogosławieństwa, jest znana od czasów starożytnych i była wykorzystywana przez medycynę grecką, rzymską, muzułmańską i ajurwedyjską. Jest to doskonałe uzupełnienie diety dla osób z alergiami, dla osób aktywnych fizycznie oraz dla tych, którzy chcą podnieść swoją odporność. Olej z czarnuszki jest również smacznym produktem spożywczym, który warto włączyć do swojej diety.
Olejowi czarnuszkowemu przypisuje się wiele cennych właściwości. Można wśród nich wyróżnić między innymi:
- silne działanie przeciwbakteryjne
- właściwości przeciwgrzybicze
- wzmacnianie odporności
- wspieranie walki z alergią
- wsparcie w chorobie nowotworowej (np. w przypadku raka trzustki, raka płuc, glejaka)
- właściwości antynowotworowe
- wsparcie w cukrzycy typu II
- przeciwdziałanie miażdżycy
- obniżanie poziomu cholesterolu
- wzmacnianie włosów i kondycji skóry
- zmniejszanie bólu głowy
- ochrona skóry przed starzeniem
W jakich chorobach najlepiej sprawdzi się czarnuszka?
Olej z czarnuszki oraz sama czarnuszka i jej pochodne, to doskonały element diety niemal każdego człowieka. Istnieje bardzo mało przeciwwskazań do jej zastosowania. Chcąc być zdrowym, należy do diety wdrożyć zarówno nasionka czarnuszki, jak i olej z czarnuszki. Zawarte w tej roślinie cenne substancje doskonale sprawdzą się w przypadku pacjentów z chorobami takimi jak:
- przewlekłe zapalenie zatok
- alergia
- astma
- obniżenie odporności
- reumatoidalne zapalenie stawów
- zapalenie oskrzeli
- podwyższone ciśnienie krwi
- niski poziom złego cholesterolu
- problemy ze skórą
- problemy gastryczne
- azs, liszaj, łupież pstry
- zapalenie oskrzeli
- obniżona odporność
Olej z czarnuszki a cholesterol i trójglicerydy
Olej z czarnuszki przeciwwskazania
Istnieje bardzo małe prawdopodobieństwo, by olej z czarnuszki komuś zaszkodził. Jest to substancja naturalna, więc jej używanie w rozsądnych ilościach nie powinno być ryzykowne. Oczywiście o ile preparat przyjmowany jest zgodnie z przeznaczeniem i w sensownych dawkach. Można wskazać grupę osób, u których stosowanie oleju z czarnuszki jest aktualnie niewskazane lub powinno się go przyjmować pod kontrolą lekarza. Mowa o kobietach w ciąży oraz o małych dzieciach.
W przypadku kobiet ciężarnych, olej z czarnuszki oraz produkty pochodzące z czarnuszki nie są wskazane, ze względu na ich łagodne działanie przeciwskurczowe. Czarnuszka, a dokładniej zawarte w niej olejki eteryczne, mogą wywoływać mikroskurcze macicy, co w pierwszym i trzecim trymestrze ciąży jest ryzykowne. Warto zatem w tym czasie wstrzymać się z przyjmowaniem preparatów z czarnuszki lub mocno je ograniczyć. W przypadku małych dzieci, zaleca się ostrożne dawkowanie oleju i wprowadzanie go do diety małymi partiami. Olej czarnuszkowy zawiera silne olejki eteryczne, na które dziecięcy organizm może różnie zareagować.
Warto również pamiętać, że olej z czarnuszki nadużywany, może szkodzić i prowadzić np. do bardzo niskiego ciśnienia. Nie powinno się stosować produktu w nadmiarze również ze względu na jego intensywny smak. Stosowanie oleju z czarnuszki i nasion czarnuszki regularnie jest jednak bezpieczne, można więc zjadać go lub przyjmować w formie suplementu codziennie.
Zobacz także:
„Olej z wiesiołka – jego właściwości i działanie„
Olej z czarnuszki czy olej z czarnuszki egipskiej?
Na rynku istnieje wiele produktów z czarnuszką, takich jak oleje tłoczone na zimno, kapsułki i witaminy z dodatkiem oleju z czarnuszki. Produkty te mogą mieć różne nazwy, takie jak Olej czarnuszkowy, Olej z czarnuszki siewnej, Olej z czarnuszki czy Olej z czarnuszki egipskiej. Różnią się one przede wszystkim pochodzeniem surowca oraz jego jakością. Dookreślenie, takie jak „z czarnuszki siewnej” lub „z czarnuszki egipskiej” pozwala na świadomość skąd pochodzi surowiec i o jakim gatunku mowa. Aby uniknąć problemów najlepiej kupować olej z czarnuszki tłoczony na zimno pochodzenia znanego, sprawdzonego producenta.
Olej z czarnuszki cena
Cena oleju z czarnuszki jest zróżnicowana. Na ostateczną cenę produktu wpływa wiele czynników. Przede wszystkim surowiec, forma tłoczenia, forma produktu (olej płynny czy kapsułki), wreszcie marka. Najlepszą opcją jest zamawianie świeżego oleju z czarnuszki, który tłoczony jest z czarnuszki egipskiej. Jest to niestety surowiec nieco droższy niż czarnuszka innego pochodzenia. Dlaczego olej z czarnuszki egipskiej jest droższy? Ponieważ w Egipcie i okolicach, roślina ta ma najlepsze warunki wzrostu i najlepiej się rozwija. Tym samym prezentuje najlepsze walory prozdrowotne, podobnie jak produkty z niej wytłoczone.
Również metoda tłoczenia i przygotowywania oleju z czarnuszki ma wpływ na cenę oleju z czarnuszki. Ten tłoczony na zimno, nierafinowany i nieoczyszczony, posiada najwięcej pro-zdrowotnych właściwości, przez co jest najdroższy. Najtańszy jest olej z czarnuszki rafinowany, który przeszedł szereg zabiegów, które sprawiły, że jest produktem trwalszym i niewymagającym specjalnego przechowywania.
Na cenę oleju z czarnuszki bezpośredni wpływ mają również prowadzone badania – jeżeli surowiec, a później sam produkt przechodzą gruntowne badania, testy – w sposób oczywisty zwiększy się koszt pozyskania tego produktu, więc i cena oleju finalnie będzie wyższa. Dzięki temu jednak kupujemy produkt najwyższej jakości, bezpieczny, bogaty w kwasy tłuszczowe i witaminy.
Dawkowanie oleju z czarnuszki
Profilaktyczna dawka oleju z czarnuszki dla dorosłych to 1 łyżka stołowa dziennie. Olej można przyjmować samodzielnie lub w potrawach. Warto wiedzieć, że w początkowym czasie może się „odbijać” tym olejem, ponieważ organizm musi się do niego przyzwyczaić. Jeśli odbijanie jest zbyt nieprzyjemne lub pojawią się jakiekolwiek inne objawy, należy przerwać przyjmowanie oleju. Można spróbować wówczas innej formy, np. olej w kapsułkach lub przyjmowanie oleju w formie potrawy (pasta, zupa, sałatka).
Olej z czarnuszki dla dzieci
Olej z czarnuszki coraz chętniej wprowadzany jest do diety najmłodszych. Dzieci, które dopiero nabierają odporności mogą potrzebować dodatkowego wsparcia w utrzymaniu dobrego zdrowia. Olej z czarnuszki to naturalny produkt, który jeśli jest dobrej jakości, może być śmiało stosowany u dzieci. Uważa się, że korzystne działanie oleju z czarnuszki można zaobserwować u dzieci powyżej 1 roku życia. Wprowadzanie oleju do jadłospisu dziecka musi być stopniowe. Należy wprowadzić najpierw niewielkie ilości, by sprawdzić jak zareaguje organizm dziecka. Oczywiście, dla dzieci smak oleju z czarnuszki może być mało atrakcyjny (jest to olej korzenny, ostry w smaku i zapachu). Można jednak przemycić olej z czarnuszki razem z miodem, sokiem malinowym czy jogurtem.
Dawkowanie oleju z czarnuszki u dzieci
Po sprawdzeniu czy dziecko nie zareaguje alergicznie, można wprowadzić olej z czarnuszki w następujących ilościach:
- dla rocznego dziecka – 1/4 łyżeczki oleju dziennie
- od 2 do 4 roku życia – 1/2 łyżeczki oleju dziennie
- powyżej 5 roku życia – 1 łyżeczka oleju dziennie
Olej z czarnuszki w kapsułkach
Bardzo wygodną formą oleju z czarnuszki są kapsułki. Jest to olej w żelowych kapsułkach, który ma takie same właściwości pro-zdrowotne jak olej płynny, jednak jego przyjmowanie i przechowywanie w takiej formie jest dużo łatwiejsze. Również dawkowanie oleju w skapsułowanej formie jest wygodne dla użytkownika – można przyjąć olej w dowolnym momencie i dowolnym miejscu – wystarczy tylko łyk wody do popicia.
Olej z czarnuszki w kuchni
Olej czarnuszkowy ma bardzo intrygujący, ostry, ziołowy wręcz posmak. To właśnie dlatego chętnie wykorzystuje się go w kuchni. Korzenny aromat i intensywny smak sprawiają, że nie da się go porównać z żadnym innym produktem, W kuchni powinien być stosowany wyłącznie na zimno, ponieważ jego podgrzewanie pozbawia go wszelkich cennych właściwości. Wysoka temperatura zmienia profil lipidowy oleju.
Olej z czarnuszki może być sam w sobie sosem sałatkowym – jego bogaty smak sprawia, że nie trzeba dodawać nic więcej. Sałatka lub surówka z dodatkiem tłoczonego na zimno oleju z czarnuszki to samo zdrowie.
Warto jednak nadmienić, że olej z czarnuszki to nie tylko i wyłącznie sos sałatkowy. Olej ten ma o wiele więcej zastosowań – warto dodawać go do różnych potraw. Można na przykład wykorzystać go do koktajli czy smoothies. Dodanie zdrowego tłuszczu do naturalnych przecierowych soków i musów umożliwi wchłanianie się witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Można olej z czarnuszki dodać również do wszelkiego rodzaju past kanapkowych przygotowywanych na zimno. Doskonale sprawdzi się jako uzupełnienie hummusu, pasty z białego sera czy soczewicy.
Kosmetyczne zastosowanie oleju z czarnuszki – olej z czarnuszki na twarz i włosy
Olej z czarnuszki siewnej jest aktywnym biologicznie olejem, który jest stosowany zarówno w celach kulinarnych, jak i kosmetycznych. Jest popularny w kosmetykach naturalnych, takich jak profesjonalne produkty stosowane w salonach kosmetycznych oraz komercyjne produkty, które mogą być używane w domu do odżywienia, odmłodzenia i kojenia skóry.
Czarnuszka jest rośliną, która od tysięcy lat jest ceniona za swoje właściwości. Według źródeł naukowych, już królowe starożytnego Egiptu, takie jak Nefretete i Kleopatra, stosowały ją w swoich rytuałach pielęgnacyjnych.
Olej z czarnuszki może być stosowany zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie, w celach pielęgnacyjnych. Wewnętrzne stosowanie oleju pozwala dostarczyć organizmowi cennych składników odżywczych, takich jak kwasy tłuszczowe, białka, węglowodany, alkaloidy i witaminy. Zewnętrzne stosowanie oleju daje korzyści takie jak działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, co jest szczególnie korzystne dla skóry trądzikowej i atopowej. Olej można stosować bezpośrednio na skórę lub dodać do kosmetyków w celu uzyskania efektów pielęgnacyjnych.
Domowe kosmetyki z wykorzystaniem oleju z czarnuszki, w kilka chwil przygotujesz w zaciszy łazienki. Mamy dla Ciebie kilka prostych przepisów:
Tonik z czarnuszki: Aby przygotować tonik z czarnuszki, należy zalać 2 łyżki nasion szklanką wrzącej wody i pozostawić do wystygnięcia. Następnie, należy przemywać twarz tym tonikiem dwa razy dziennie.
Maseczka z czarnuszki: Aby przygotować maseczkę z czarnuszki, należy zmielić 2 łyżki nasion i dodać 1 łyżkę dowolnego oleju tłoczonego na zimno (może być również olej z czarnuszki). Następnie, tak przygotowaną pastę należy nałożyć na skórę i pozostawić na ok. 10 minut, a następnie zmyć, wykonując przy tym masaż skóry.
Olej z czarnuszki na włosy: Olej z czarnuszki jest również doskonały do olejowania włosów i poprawy kondycji skóry głowy. Aby to zrobić, należy nałożyć niewielką ilość (łyżka stołowa) na skórę głowy, dokładnie wmasować i pozostawić na około 40 minut. Po tym czasie należy umyć głowę i pozostawić do naturalnego wyschnięcia.
Olej z czarnuszki – opinie lekarzy
Olej z czarnuszki i zawarte w nim olejki eteryczne coraz częściej zalecane są przez lekarzy jako uzupełnienie terapii. Medycy chętnie zalecają obecność czarnuszki w diecie chorego oraz stosowanie naparów z czarnuszki czy olejku w formie aromaterapii. Opinie świata medycyny konwencjonalnej o czarnuszce i jej pochodnych są raczej dobre. Jest to substancja znana od starożytności – wiemy o niej dużo, a jej skuteczność została potwierdzona naukowo.
Najczęstsze pytania o czarnuszkę i olej z czarnuszki
Wszystko zależy od tego w jakiej formie olej masz. Jeśli jest to olej spożywczy, tłoczony na zimno (najlepsza forma) – najlepiej przechowywać go w lodówce. Jeśli to nie jest możliwe, musisz zapewnić mu ciemne, chłodne miejsce. Jeżeli stosujesz olej w kapsułkach, wystarczy, że opakowanie z kapsułkami będzie przechowywane w suchym, ciemnym, stosunkowo chłodnym miejscu. Optymalna temperatura to od 4 do 10 stopni Celsjusza.
Ostrożnie, w małych ilościach. Najlepiej z czymś, co lubią jeść/pić Twoje pociechy.
Oleju z czarnuszki nie powinny przyjmować kobiety w ciąży (bez konsultacji z lekarzem), osoby uczulone na czarnuszkę, dzieci poniżej 6 m-ca życia.
Stosowany w niewielkich ilościach spożywczo lub profilaktycznie nie powinien mieć żadnych nieprzyjemnych skutków ubocznych. U niektórych osób może powodować przejściowe nudności, wzdęcia, odbijanie co jest efektem przyzwyczajania się organizmu do systematycznej dawki olejków.
Olejowi z czarnuszki przypisuje się działanie antygrzybiczne – zdecydowanie hamuje namnażanie drożdżaków w organizmie. Ponadto stanowi pewną ochronę przed pasożytami i bakteriami.
Zaleca się kuracje od 1 do 3 miesięcy, następnie kilkutygodniową przerwę.