Właściwości lecznicze syropu z cebuli

Na co pomaga syrop z cebuli i jak go zrobić?

Syrop z cebuli to tradycyjny domowy środek stosowany od pokoleń na różne dolegliwości. Szczególnie pomocny jest zwłaszcza w łagodzeniu tych związanych z układem oddechowym. Jego historia sięga czasów, kiedy naturalne sposoby leczenia były podstawą dbania o zdrowie. Syrop wykorzystuje lecznicze właściwości cebuli, która jest bogata w witaminy i minerały wspierające odporność organizmu. Choć na pierwszy rzut oka połączenie cebuli i cukru lub miodu wydaje się być nietypowe, to właśnie ta kombinacja sprawia, że syrop jest skuteczny. Sprawdź co się w nim kryje.

Skąd wziął się pomysł na syrop z cebuli?

Medycyna ludowa, przez wieki bazowała na naturalnych składnikach dostępnych w najbliższym otoczeniu. I to z niej właśnie wywodzi się nasz syrop z cebuli. Cebula nie wymaga specjalnej uprawy i zawsze była stosunkowo łatwo dostępna. Po za tym jest znana ze swoich właściwości leczniczych. To wszystko sprawiło, że stała się jednym z podstawowych składników domowych mikstur na różne dolegliwości.

W medycynie ludowej, cebula była ceniona za swoje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. W połączeniu z miodem, który również ma szereg dobroczynnych właściwości, stawała się skutecznym sposobem na łagodzenie objawów przeziębienia, takich jak kaszel i ból gardła. Proces przygotowania jest prosty, a składniki ogólnie dostępne. Dzięki temu syrop z cebuli szybko zdobył popularność w wielu regionach świata.

Przekazywany z pokolenia na pokolenie przepis na syrop z cebuli przetrwał do dziś. Wobec czego możemy czerpać z wiedzy i doświadczenia naszych przodków. Chociaż współczesna medycyna oferuje szeroki wybór środków na przeziębienie, to syrop z cebuli wciąż cieszy się uznaniem jako naturalny środek wspomagający zdrowie.

Właściwości zdrowotne syropu z cebuli

Syrop z cebuli zawiera substancje przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. A to czyni go doskonałym wsparciem w walce z przeziębieniem, kaszlem i bólem gardła. Cebula jest bogata w witaminę C, antyoksydanty i flawonoidy w tym kwercetynę o właściwościach silnie przeciwutleniających. Substancje te znacząco wspomagają odporność organizmu. Dodatkowo syrop działa wykrztuśnie, ułatwiając odkrztuszanie zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. To naturalne lekarstwo pomaga również na katar, łagodząc podrażnienia i wspierając oddychanie.

Cebula wartości odżywcze

Jest to warzywo bogate w wiele cennych składników odżywczych, które wspierają zdrowie. Choć w dużej mierze składa się z wody (około 89%), to zawiera także witaminy, minerały, błonnik oraz związki bioaktywne.

Wartości odżywcze zawarte w cebuli:

Witaminy

  • Witamina C – wspiera układ odpornościowy, działa przeciwutleniająco, pomagając w walce z wolnymi rodnikami i wspiera zdrowie skóry.
  • Witaminy z grupy B (B6, kwas foliowy, B1, B2) – wspomagają metabolizm, poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego i pomagają w produkcji energii.
  • Witamina A – występuje w cebuli w niewielkich ilościach – wspiera zdrowie oczu i skóry.

Minerały

  • Potas – jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego, pomaga również w regulacji ciśnienia krwi.
  • Magnez – wspiera funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego oraz bierze udział w przemianach energetycznych.
  • Wapń – jest niezbędny dla zdrowych kości i zębów.
  • Fosfor – wspomaga zdrowie kości i zębów oraz wspiera procesy metaboliczne.

Błonnik – cebula, jak każde warzywo zawiera błonnik, który wspiera trawienie i pomaga w regulować poziomu cholesterolu we krwi. Zawiera także prebiotyk o nazwie inulina, który wspomaga rozwój korzystnych bakterii w jelitach.

Związki bioaktywne

  • Flawonoidy – w cebuli znajdują się duże ilości kwercetyny, silnego antyoksydantu, który działa przeciwzapalnie i wspiera zdrowie serca.
  • Związki siarkowe (allicyna) -mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, co czyni cebulę naturalnym wsparciem w walce z infekcjami.

Cebula jest niskokaloryczna, ma około 40 kcal na 100 gramów. Dzięki temu może być dodawana do różnych dań bez obaw o nadmierne podbicie ich kaloryczności. Oczywiście nie będzie dotyczyło to syropu z cebuli, którego jednym z dwóch składników jest cukier lub miód, które niestety są kaloryczne. Na pocieszenie jednak można przyjąć informację, że syrop wystarczy przyjmować w małych dawkach, aby zabezpieczyć.

Składniki potrzebne do przygotowania syropu z cebuli to dwie cebule i cukier lub miód, ale syrop można wzbogacić także sokiem z cytryny

Działanie syropu z cebuli

Syrop posiada wiele właściwości leczniczych. Wszystko za sprawą składników cebuli, które wymienione zostały powyżej. Oto szczegółowy opis właściwości syropu z cebuli.

  • Działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe – cebula zawiera związki siarkowe, takie jak allicyna, które wykazują silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Syrop z cebuli pomaga zwalczać drobnoustroje, co sprawia, że jest skuteczny w leczeniu infekcji dróg oddechowych.
  • Łagodzenie kaszlu i działanie wykrztuśne – syrop działa kojąco na podrażnione gardło i drogi oddechowe. Pomaga rozrzedzać śluz i ułatwia jego odkrztuszanie, dzięki czemu jest szczególnie pomocny w przypadku mokrego kaszlu. Może również łagodzić kaszel suchy, dzięki nawilżeniu błon śluzowych.
  • Wzmocnienie odporności – cebula jest bogata w witaminę C oraz flawonoidy, takie jak kwercetyna, które wspomagają układ odpornościowy. Regularne spożywanie syropu z cebuli wzmacnia naturalną odporność organizmu. W ten sposób możemy zapobiegać infekcjom.
  • Działanie przeciwzapalne – związki zawarte w cebuli, takie jak siarka i kwercetyna, wykazują właściwości przeciwzapalne. Syrop z cebuli pomaga zmniejszać stan zapalny błon śluzowych, co łagodzi objawy infekcji, takie jak ból gardła i obrzęk dróg oddechowych.
  • Naturalne właściwości antyoksydacyjne – flawonoidy, zwłaszcza kwercetyna, obecne w cebuli, działają jako silne antyoksydanty. Chronią one organizm przed wolnymi rodnikami, które mogą uszkadzać komórki i prowadzić do stanów zapalnych oraz osłabienia odporności.
  • Poprawa krążenia – cebula zawiera siarkę, która poprawia krążenie krwi i może pomóc w zmniejszaniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Regularne stosowanie syropu może wspomagać zdrowie układu krążenia, choć nie jest to główny cel stosowania tego środka.
  • Działanie oczyszczające – syrop z cebuli ma właściwości oczyszczające. Wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, co wpływa na przyspieszenie procesu zdrowienia podczas infekcji.

    Kiedy warto sięgnąć po syrop z cebuli?

    Picie syropu z cebuli sprawdza się szczególnie dobrze w okresie jesienno-zimowym. Wtedy nasz układ odpornościowy jest bardziej narażony na infekcje. Jest to czas, gdy nasz układ odpornościowy potrzebuje wsparcia w walce z bakteriami i wirusami. Syrop z cebuli sprawdzi się już przy pierwszych objawach przeziębienia, takich jak ból gardła, kaszel, katar, chrypka czy uczucie osłabienia. Dzięki swoim właściwościom wykrztuśnym syrop pomaga rozrzedzić zalegającą w drogach oddechowych wydzielinę i ułatwia jej odkrztuszanie, co jest szczególnie przydatne w przypadku kaszlu mokrego.

    Syrop można stosować także profilaktycznie, tak aby wzmocnić odporność. Warto to wprowadzić do rutyny zwłaszcza jeśli mamy tendencję do częstych infekcji. Cebula zawiera związki o działaniu antybakteryjnym i przeciwwirusowym, co pomaga zapobiegać rozwojowi infekcji na wczesnym etapie. Regularne spożywanie syropu w niewielkich dawkach wspiera organizm w utrzymaniu dobrej kondycji.

    Syrop z cebuli jest dobrym wyborem dla osób, które preferują naturalne metody leczenia lub poszukują uzupełnienia dla konwencjonalnych leków. Jego kolejną zaletą jest to, że jest prosty w przygotowaniu. Nie wymaga drogich składników, ani specjalistycznej wiedzy, ani też dużo czasu.

    Przygotowanie syropu krok po kroku

    Przygotowanie syropu z cebuli w domowych warunkach jest niezwykle proste. Jak już wspomniałam wystarczy kilka składników, które zwykle mamy pod ręką w swoich domach.

    Jak przygotować syrop z cebuli?

    1. Przyszykuj 2 cebule i cukier lub miód.

      Przyda się także szczelny słoik z nakrętką. Do syropu opcjonalnie można dodać także sok z połówki cytryny. Wzmocni ona działanie syropu oraz jego walory smakowe.

    2. Cebulę pokrój na cienkie plasterki.

    3. Poszatkowane cebule zasyp cukrem lub zalej miodem (w zależności od wybranej opcji).

      Najlepiej jest naprzemiennie umieszczać w słoiku warstwy cebuli i miodu lub cukru.

    4. Odstaw słoik na około 24 godziny, aby nabrał mocy.

      przez ten czas powinien stać w temperaturze pokojowej. Wówczas cebula puści sok, czyli nasz syrop.

    5. Syrop można odcedzić i przechowywać w lodówce około 7 dni.

      W momencie kiedy syrop zacznie zmieniać, kolor, smak lub konsystencję należy go wyrzucić.

    Do syropu można dodać tez trochę soku z cytryny. Wzbogaci to walory smakowe i podbije zawartość witaminy C. A to jest bardzo wskazane w walce z infekcjami. Wartościowym składnikiem syropu jest także miód. Dlatego też mimo, że syrop wykonać można również z cukrem, to jednak lepiej wybrać dobrej jakości miód. W ten sposób dostarczymy organizmowi więcej wartościowych składników. Przygotowanie syropu zajmuje zaledwie kilka minut, a może przynieść sporo korzyści. Dlatego też warto to rozważyć, aby wspomóc organizm w walce z początkami infekcji.

    Stosowania syropu z cebuli

    Syrop z cebuli ma wiele zalet: jest tani, łatwy do przygotowania i naturalny. Sprawia to, że jest świetną alternatywą dla farmaceutyków. Trzeba jednak liczyć się z tym, że jeśli objawy przeziębienia są poważne lub utrzymują się dłuższy czas lepiej udać się do lekarza. To pozwoli wdrożyć odpowiednie leczenie. Warto pamiętać, że bakteryjne zapalenie zatok we wczesnym stadium łatwo pomylić z przeziębieniem. A niestety leczenie takiej przypadłości często wymaga podania antybiotyku. Syrop z cebuli w tym przypadku nie zaszkodzi, ale też niestety nie wyleczy dolegliwości.

    Dawkowanie syropu z cebuli

    Taki samodzielnie zrobiony lek podawać można także dzieciom. W ich przypadku dawkowanie to jedna łyżeczka trzy razy dziennie. Dorośli z uwagi na większa masę ciała powinni trzy razy na dzień przyjmować po dwie łyżeczki syropu. Warto pamiętać, że syrop z cebuli ma działanie rozrzedzające wydzieliny i wykrztuśne, dlatego lepiej przyjmować go przynajmniej 3 godziny przed snem.

    Przygotowanie i popijanie syropu z cebuli to prosty i skuteczny sposób na wsparcie organizmu w walce z infekcjami. Jego właściwości przeciwbakteryjne i wykrztuśne czynią go cennym dodatkiem do domowej apteczki, zwłaszcza w sezonie przeziębień. Chociaż nie zastąpi on specjalistycznego leczenia w przypadku poważnych chorób, to może stanowić cenne wsparcie w łagodzeniu objawów i wzmacnianiu odporności. Warto więc poznać ten tradycyjny przepis i mieć go pod ręką, gdy dopadnie nas jesienna słota.

    Zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *