Pokrzywa zwyczajna to roślina, którą można spotkać w lasach, ogrodach, na polanach i w zaroślach. Generalnie nie jest wymagająca i rośnie prawie wszędzie. Często uważana za uciążliwy chwast, posiada niezwykłe właściwości zdrowotne. Jest bogata w witaminy A, C, K2 oraz B, a także w minerały takie jak magnez, żelazo i wapń. Właśnie dzięki swojemu wartościowemu składowi, pokrzywa może wspierać nasze zdrowie na wiele sposobów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu jakie właściwości ma pokrzywa – na co pomaga oraz jakie korzyści może przynieść jej regularne spożywanie.
Pokrzywa zwyczajna
Roślina ta nosi nazwę pokrzywa zwyczajna(łac. Urtica dioica), ale zwykle nazywana jest po prostu pokrzywą. Jej łodygi i liście porastają delikatne włoski w których znajduje się substancja drażniąca. Po zetknięciu z gołą skórą parzą. Jest to bardzo nieprzyjemne, a dyskomfort i swędzenie skóry utrzymuje się nawet kilka dni. Pokrzywa jest wieloletnią rośliną zieloną, która może osiągać wysokość od 1 do 2 metrów. Jest powszechnie spotykana w umiarkowanych strefach klimatycznych na całym świecie. Rośnie w lasach, ogrodach, na polanach i w zaroślach. Charakterystyczne dla niej są ząbkowane, ciemnozielone liście pokryte włoskami parzącymi, które wydzielają substancje drażniące skórę przy kontakcie z nimi. Pokrzywa jest ceniona w kuchni, gdzie wykorzystuje się jej młode liście do przygotowywania zup, sałatek i naparów.
Pokrzywa zwyczajna na terenie Polski pokrzywa rośnie dziko i co tu dużo mówić nie jest rośliną specjalnie docenianą. Traktujemy ją bardziej jak chwast, niż źródło witamin i minerałów. Nie zawsze jednak tak było. W starożytności pokrzywa oraz jej właściwości były bardzo cenione. Uważano na przykład, że chroni przed złymi urokami. Wierzono też, że poparzenie pokrzywą chroni przed chorobami i infekcjami.
Pokrzywa właściwości
Pokrzywa zwyczajna jest bogata w witaminy A, C, K2 oraz z grupy B, a także w minerały takie jak magnez, żelazo i wapń. Dzięki temu ma liczne zastosowania lecznicze, m.in. wspomaga oczyszczanie organizmu, działa przeciwzapalnie i wzmacnia układ odpornościowy. Świetnie wpływa na kondycje skóry, włosów i paznokci. Na tym jednak nie koniec pozytywnych właściwości pokrzywy. Picie naparu wspomaga trawienie. Działa także przeciwzapalnie i przeciwkrwotocznie. W związku z tym, że pokrzywa zawiera sporo żelaza, dobrze jest pić ją przy zaburzeniach miesiączkowania oraz w przypadku anemii.
Witaminy zawarte w pokrzywie
- Witamina A – Pokrzywa jest bogata w beta-karoten, który w organizmie przekształca się w witaminę A. W pokrzywie znajdziemy około 4000-5000 IU na 100 gramów.
- Witamina C – Bardzo wysoka zawartość tej witaminy, która jest istotna dla układu odpornościowego oraz pięknej skóry. W pokrzywie jest około 333 mg na 100 gramów świeżych liści.
- Witamina K – która jest ważna dla odpowiedniej krzepliwości krwi. W 100 gramach jest około 498 µg.
- Witaminy z grupy B – tym witamina B1, czyli tiamina, B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B5 (kwas pantotenowy), B6 (pirydoksyna), kwas foliowy (B9).
Minerały
- Żelazo – które jest Istotne dla produkcji hemoglobiny.. Pokrzywa zawiera 41 mg na 100 gramów rośliny.
- Wapń – bardzo ważny dla zdrowych kości i zębów.. W 100 gramach pokrzywy znajdziemy około 481 mg.
- Magnez – Istotny dla funkcjonowania mięśni i całego układu nerwowego. W pokrzywie jest około 86 mg.
- Potas – ważny dla równowagi elektrolitowej. Na 100 g jest około 334 mg.
- Fosfor – ważny dla zdrowych kości i zębów. W liściach pokrzywy jest koło 71 mg na 100 gramów.
- Mangan – istotny dla prawidłowego metabolizmu. W 100 gramach znajduje się około 860 µg.
- Cynk – jest bardzo ważny dla układu odpornościowego. 100 gram pokrzywy ma około 5.7 mg.
- Miedź – dzięki niej możliwa jest produkcja czerwonych krwinek. W pokrzywie jest około 1.3 mg na 100 gramów.
To ze względu na zawartość tak dużej liczby witamin i minerałów pokrzywa ma ta tak rozległe właściwości pozytywnie wpływające na nasze zdrowie. Poza wymienionymi wyżej w liściach pokrzywy znajdziemy aminokwasy. Zawiera też sporo polifenoli, które mają działanie antyoksydacyjne. Pokrzywa zawiera także kwas krzemowy świetnie wpływający na wygląd skóry, włosów i paznokci.
Herbata z pokrzywy – Pokrzywa do picia
Pokrzywę można spożywać na rozmaite sposoby. Występuje w formie soku i kapsułek. Można jeść je na surowo jako dodatek do surówek i sałatek, a nawet przygotować zupę z pokrzywy. Nie mniej jednak najbardziej popularna jest pokrzywa w formie naparu do picia. Liście można zbierać samodzielnie i stosować świeże lub suszyć i używać w takiej postaci, kiedy nie uświadczymy świeżej pokrzywy. W tym celu liście należy ususzyć cieniu lub w suszarni w temperaturze nie wyższej niż 40°C. W ten sposób listki zachowają wartości odżywcze. Później można je rozdrobnić i przechowywać w szczelnych pojemnikach. Oczywiście herbatę z pokrzywy można też kupić w sklepach zielarskich lub zwykłych sklepach spożywczych. Często jest ona już poporcjowana. Wystarczy zalać gorącą wodą, odczekać około 10-15 minut i można rozkoszować się tym zdrowym naparem.
Picie herbaty z pokrzywy wpływa na organizm wielopłaszczyznowo. Działa ona oczyszczająco na organizm i pomaga pozbyć się mocznika. Faktem jest, że pijąc herbatę z pokrzywy częściej musimy chodzić do toalety, żeby oddać mocz. W związku picie naparu z pokrzywy polecane jest osobom cierpiącym na kamicę nerkową, a także tym, które skarżą się na zatrzymywanie wody w organizmie.
Ponad to pokrzywa wspomaga układ odpornościowy. Dzieje się tak głównie ze względu na dużą zawartość witaminy C i żelaza, które w=jak wiadomi dobrze jest przyjmować razem, gdyż witamina C wspomaga wchłanianie żelaza. Co więcej picie naparu z pokrzywy pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i skóry dzięki bogactwu minerałów takich jak wapń, magnez i krzem.
Regularne spożywanie naparu z pokrzywy może przynieść korzyści osobom z anemią, problemami z układem moczowym. Właściwościami pokrzywy powinny zainteresować się szczególnie osoby cierpiące na stany zapalne i różnego rodzaju alergie, gdyż pokrzywa pomaga pozbyć się ich przykrych skutków.
Zobacz także:
Pomysły na potrawy z liśćmi pokrzywy
Działanie herbaty z pokrzywy na skórę włosy i paznokcie
Picie herbaty z pokrzywy korzystnie wpływa na urodę, poprawiając kondycję skóry, włosów i paznokci. Zawarte w pokrzywie witaminy A, C, K oraz z witaminy z grupy B, a także liczne minerały wspomagają produkcję kolagenu. To z kolei poprawia elastyczność skóry i redukuje oznaki starzenia. Krzem wzmacnia włosy i paznokcie, zapobiegając ich łamaniu i rozdwajaniu się. Żelazo i cynk przyczyniają się do zdrowego wzrostu włosów i szybszej regeneracji skóry.
Efekty działania regularnego picia herbaty z pokrzywy zazwyczaj można zauważyć już po 4-6 tygodniach. Zalecane jest picie jednej do dwóch filiżanek dziennie. Przy czym jeden napar powinno się zrobić z 1 do 2 łyżek suszonych liści. Jak w przypadku wielu innych czynności, które mogą wspomagać urodę, kluczowa jest regularność stosowania. Aby w pełni skorzystać z właściwości jakie ma pokrzywa, warto włączyć ją na stałe do codziennej rutyny pielęgnacyjnej i zdrowotnej. Wtedy zauważymy efekty i będziemy cieszyć się piękną promienną skórą, a także mocnymi włosami i paznokciami.
Wcierka z pokrzywy
Jeżeli zależy Ci na pięknych i zdrowych włosach możesz wypróbować stosowanie wcierek pokrzywy. Można z niej przygotować zarówno wcierki, jak i płukanki, które wzmacniają włosy, a także stymulują ich wzrost. Co więcej, zapobiegają łupieżowi, a nawet nadmiernemu przetłuszczaniu się włosów. Aby przygotować wcierkę, należy zaparzyć 2-3 łyżki suszonych liści pokrzywy w 200 ml wrzącej wody. Następnie zostawiamy napar do ostygnięcia i przecedzamy go przez drobne sitko lub gazę. Wcierkę należy delikatnie wmasowywać w skórę głowy 2-3 razy w tygodniu, pozostawiając ją na około 30 minut przed umyciem włosów.
Płukankę przygotowuje się podobnie, należy jednak zwiększyć ilość wody do 1 litra. Po umyciu włosów szamponem, płukankę wylewa się na włosy na koniec mycia i już nie spłukuje wodą. Regularne stosowanie wcierki lub płukanki regularnie, co najmniej 2-3 razy w tygodniu przez kilka miesięcy, pozwala uzyskać optymalne efekty. Włosy zostaną wzmacniane, a ich ogólna kondycja ulegnie poprawie.
Właściwości pokrzywy – obniżenie ciśnienia
Picie herbaty z pokrzywy wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Roślina ta zawiera związki o działaniu moczopędnym, które eliminują nadmiaru sodu i wody z organizmu. To z kolei przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Ponadto, pokrzywa jest bogata w potas, minerał kluczowy dla utrzymania równowagi elektrolitowej i regulacji ciśnienia krwi. Obecność flawonoidów w pokrzywie również wspomaga pracę naczyń krwionośnych. W wyniku tego poprawia się przepływ krwi, a obciążenie serca jest znacznie mniejsze.
Regularne picie herbaty z pokrzywy wspiera zdrowie układu krążenia, pomagając w naturalny sposób kontrolować ciśnienie krwi. Wystarczy pić 1-2 kubki dziennie, aby po około dwóch miesiącach zauważyć różnicę.
Picie pokrzywy w ciąży
Jak pisałam wyżej pokrzywa jest bogata w witaminy i minerały, wspierają zdrowie matki, a tym samym rozwój dziecka. Jednakże, niektóre źródła wskazują na ryzyko stymulowania mięśni macicy macicy do skurczów. To potencjalnie mogłoby wywołać przedwczesny poród lub poronienie. Z tego powodu spożywanie pokrzywy w ciąży powinno być konsultowane z lekarzem prowadzącym ciążę. Wielu z nich wręcz zaleca picie naparu ze względu na liczne właściwości pokrzywy pozytywnie wpływające na zdrowie.
Minusy picia pokrzywy
Długotrwałe picie naparu z pokrzywy może wiązać się z kilkoma minusami. Mimo że pokrzywa jest ceniona za swoje właściwości zdrowotne, nadmierne jej spożycie może prowadzić do problemów żołądkowo-jelitowych, takich jak biegunka czy bóle brzucha. Ponadto, pokrzywa działa moczopędnie, a to może powodować nadmierną utratę elektrolitów i odwodnienia organizmu. Istnieje również ryzyko reakcji alergicznych, objawiających się wysypką, swędzeniem czy obrzękiem. Na szczęście taka reakcja na napar z pokrzywy zdarza się rzadko. Długotrwałe stosowanie pokrzywy może również wpływać na poziom cukru we krwi i jej ciśnienie. Dlatego jeżeli cierpisz z powodu cukrzycy lub nadciśnienia skonsultuj picie herbaty z pokrzywy podczas wizyty u lekarza.