Pozytywny wpływ picia herbaty z pietruszki na organizm

Herbata z pietruszki

Herbata z pietruszki to źródło witamin, minerałów i flawonoidów. Działa detoksykująco na organizm. Wspomaga leczenie wielu dolegliwości związanych z pęcherzem moczowym i nerkami. Ponad to poprawia odporność i chroni przed infekcjami. Picie naparu z natki pietruszki warto wprowadzić do diety zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy narażeni jesteśmy na przeziębienia. Dowiedz się co zawiera herbata z pietruszki i dlaczego warto ją pić.

Herbata z pietruszki – właściwości

Pietruszka znana i chętnie stosowana była już przez starożytnych Rzymian i Greków, którzy wierzyli, że regularne jedzenie korzenia pietruszki i jego natki daje mądrość i witalność. Starożytni nie pomylili się w tej kwestii. Pietruszka to prawdziwa skarbnica substancji odżywczych. Można spożywać jej korzeń, liście oraz nasiona z których wytwarza się olej. Pietruszka znana i uprawiana była w krajach śródziemnomorskich, a do Polski trafiła w XVI wieku za sprawą królowej Bony, która była fanką tego warzywa.

Herbata z pietruszki ma właściwości moczopędne. W związku z tym pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Skutecznie także zwalcza toksyny zalegające w organizmie. Świetnie sprawdza się przy infekcjach pęcherza moczowego oraz nerek. Ponad to pietruszka, a zwłaszcza jej nać jest bogatym źródłem witaminy C, co przekłada się na wzmocnienie odporności organizmu. Ma również dobry wpływ na zęby. Żucie listków pietruszki odświeża oddech i zapobiega próchnicy. Co więcej zawarty w liściach pietruszki beta karoten ma pozytywny wpływ na oczy i ostrość widzenia, a witamina B12 świetnie wpływa na nasz układ nerwowy.

Herbatkę z natki warto pić przed i w czasie miesiączki. Ma to związek z zawartością olejku eterycznego, który jest bardzo pomocny w leczeniu kobiecych dolegliwości. Łagodzi także dolegliwości związane z menopauzą.

Właściwości zdrowotne płynące z jedzenia korzenia oraz nartki pietruszki

Zarówno liście jak i korzeń tego warzywa zawierają wiele cennych witamin i mikroelementów. Są to:

  • witamina C
  • witamina E
  • witamina K
  • witaminy z grupy B
  • kwas foliowy
  • wapń
  • sód
  • magnez
  • żelazo
  • cynk
  • fosfor
  • miedź
  • mangan

Ponadto korzeń pietruszki zawiera: tiaminy oraz flawonoidy. I co jest bardzo istotne, natka zachowuje swoje właściwości także po zamrożeniu lub ususzeniu.

Zobacz także – Co jeść, aby mieć zdrowe zęby?

Herbatka z pietruszki, a odchudzanie

Spożywanie zielonych listków i korzenia pietruszki to świetny sposób na urozmaicenie diety i dostarczenie organizmowi potrzebnych substancji. Jak już wspomniałam powyżej napar z pietruszki ma właściwości moczopędne i oczyszczające. Regularne picie herbaty z pietruszki pomaga pozbyć się z organizmu zalegających w nim toksyn i nadmiaru wody. Zwalcza ona także dolegliwości układu pokarmowego – redukuje wzdęcia i niweluje problemy z trawieniem. Dzięki temu poniekąd ułatwia proces odchudzania, nie ma jednak bezpośredniego wpływu na utratę zbędnych kilogramów. W tym celu należy spożywać posiłki o deficycie kalorycznym. Najlepiej, aby były one podstawą dobrze dobranej do potrzeb organizmu i zbilansowanej diety.

Zielone listki na zwiększenie odporności

Pietruszka to prawdziwa bomba witaminowa. Zawartość witaminy C w jej listkach jest ponad trzykrotnie wyższa niż w popularnych cytrusach. Regularne picie herbatki wzmacnia odporność organizmu oraz wspomaga go w walce z infekcjami. Warto wykorzystać tę wiedzę i wspomagać organizm w okresie, kiedy narażony jest na kontakt z wirusami, czyli w sezonie jesienno-zimowym. Co więcej, witamina C wzmacnia naczynia krwionośne i w ten sposób ułatwia wchłanianie żelaza przez organizm. Ma to pozytywny wpływ na produkcję hemoglobiny i ochronę przed anemią. Pietruszka jest świetną alternatywą dla farmakologii w celu podniesienia odporności. A w czasie kiedy przeziębienie już się do nas przyplącze – przyspieszeniu procesu dochodzenia do zdrowia.

Herbata z pietruszki w ciąży

Kobiety w ciąży szczególnie powinny dbać o swoje zdrowie i zachowanie zdrowej diety. Chociaż powszechnie wiadomo, że pietruszka jest bardzo zdrowa, to są sytuacje kiedy należy unikać jej spożywania np. w ciąży.

Pietruszka jest naturalnym źródłem kwasu foliowego. Stąd też jej spożywanie jest zalecane kobietom w ciąży oraz planującym potomstwo. Jak wiadomo kwas foliowy jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu. Z drugiej jednak strony składniki zawarte w natce pietruszki mogą mieć wpływ na skurcze mięśni macicy. Kluczowa jest tutaj opieka lekarza i monitorowanie przez niego zdrowia przyszłej mamy.

Jednakże we wczesnej ciąży natka pietruszki zalecana ze względu na:

  • dużą zawartość żelaza, pomaga zapobiegać anemii – zapotrzebowanie na żelazo wzrasta w okresie ciąży,
  • jest źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki (witaminy C, K oraz kwasu foliowego),
  • eliminuje problemy trawienne (pomaga zniwelować gazy i wzdęcia).

Jeżeli lekarz stwierdzi, że nie widzi ku temu przeciwskazań medycznych, to przyszła mama może spożywać pietruszkę oraz popijać napar z liści pietruszki.

Zobacz także – Niedobór żelaza. Co jeść, aby podnieść poziom hemoglobiny?

Pietruszka, a poronienie

Warto jednak wiedzieć, że w czasach starożytnych nasiona pietruszki były wykorzystywane jako środek poronny. Dlatego też picie herbaty z nasion pietruszki oraz mocno skoncentrowanego soku, nie jest wskazane w ciąży, gdyż zawierają one apiol. Dawniej była to substancja stosowana do leczenia zaburzeń menstruacji, a w dużych ilościach, do przerywania ciąży. Duża jej ilość może prowadzić on do skurczów mięśni macicy i spowodować przedwczesne poronienie.

Herbata z pietruszki jak zrobić?

Potrzebny czas: 20 minut

Przepis na zdrowy napar ze świeżej natki pietruszki.

  1. Posiekaj około 2 łyżki natki natki pietruszki

    Nie trzeba mocno jej rozdrabniać, wystarczy tyle, aby sok z liści mógł przedostać się do wody.

  2. Do garnka wlej wodę

    Wystarczy 500 ml..

  3. Pietruszkę przełóż do garnka

    Posiekaną natkę dodaj do garnka z wodą.

  4. Zagotuj wodę z liśćmi pietruszki

    Gotuj natkę około 15 minut.

  5. Odstaw do przestygnięcia

    Kiedy woda ostygnie dodaj do niej plastry cytryny oraz miód.

  6. Pij lekko ciepłą lub chłodną herbatę

    Wygotowaną natkę i plastry cytryny możesz odcedzić przez sitko lub lub pić z razem z listkami.

Herbata z pietruszki - sposób przygotowania i zalety jej picia

Jak pić napar z pietruszki?

Herbatkę można zaparzyć ze świeżej posiekanej natki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić gotowa herbatkę z ususzonych listków. W sklepach zielarskich oraz sklepach ze zdrową żywnością nabyć można gotowe herbatki w saszetkach lub ususzone listki. Takie herbatki przed wypiciem parzymy około 5 minut. Do naparu dodać można odrobinę miodu oraz sok z cytryny. Dobrym pomysłem będzie także dodanie soku z aronii lub czarnego bzu. Sprawdzi się on zwłaszcza w przypadku osób, które drażni pietruszkowy aromat herbaty.

Zaleca się, aby taką herbatę pić 2 razy dziennie przez tydzień, a następnie zrobić kilkudniową przerwę.

Olej z pietruszki

Z pietruszki wytwarza się także dobroczynny dla naszego zdrowia olej, który jest bogaty w jedno i wielonasycone kwasy tłuszczowe. Można stosować go zarówno do ciała jak i włosów, samodzielnie lub w połączeniu z innymi olejami. Przeciwdziała on wypadaniu włosów. Świetnie sprawdza się także jako dodatek do maseczek lub odżywek do włosów lub jako serum zabezpieczające końcówki. Na twarz możemy stosować go jako remedium na posłoneczne i po trądzikowe przebarwienia skóry, gdyż ma właściwości rozjaśniające. Dobre efekty przynosi kuracja, która łączy kosmetyki z witaminą C oraz olej z pietruszki. Poza tym olej bardzo dobrze nawilża i ujędrnia skórę. Dlatego też bywa składnikiem kosmetyków mających za zadanie zwalczać cellulit.

Olej oraz kosmetyki z jego zwartością polecane jest zwłaszcza dla posiadaczy cer trądzikowych. Ma na to wpływ wysoka zawartość kwasu linolowego, który reguluje wydzielanie sebum oraz kwasu oleinowego, który na skórę działa normalizująco.