Diety i odżywianie

Chcesz żyć zdrowo? Chcesz wyglądać zdrowo? Diety i odżywianie – wiemy wszystko na ten temat. Zobacz nasze porady i zacznij już teraz!

roboty spożywcze na linii produkcyjnej

Roboty w kuchni przemysłowej – przyszłość przetwórstwa żywności

Dzisiejsze zakłady produkcji żywności funkcjonują jak doskonale zaplanowane i skoordynowane systemy. Ręczna praca stopniowo ustępuje miejsca nowoczesnym rozwiązaniom technologicznym, które pozwalają sprostać wymaganiom rynku w zakresie szybkości, dokładności, higieny oraz bezpieczeństwa. Priorytetem staje się maksymalna efektywność, przy jednoczesnym utrzymaniu najwyższej jakości produktów. Automatyzacja w branży spożywczej to już nie wizja przyszłości, lecz obecna rzeczywistość, w […]

Chińskie słodycze

Słodka podróż do Państwa Środka: chińskie słodycze podbijają polskie podniebienia

Słodycze to uniwersalny język, który potrafi zbliżać ludzi niezależnie od szerokości geograficznej. Choć polska kuchnia od lat pielęgnuje zamiłowanie do klasycznych deserów, takich jak sernik czy szarlotka, coraz chętniej otwieramy się na nowe smaki z odległych zakątków świata. W ostatnim czasie coraz częściej możemy spotkać na sklepowych półkach chińskie słodycze – pełne egzotyki, kulturowych odniesień

Kalorie i kilowaty - co je łączy?

Kalorie i kilowaty – czyli co mają wspólnego dieta i energia elektryczna?

Zbilansowana dieta, liczenie kalorii, świadome odżywianie… brzmi znajomo? Dziś większość z nas potrafi rozróżnić tłuszcze trans od omega-3 i wie, że warto jeść warzywa, unikać cukru i czytać etykiety. Dbamy o to, co dostarczamy naszemu organizmowi, by czuć się lepiej, mieć więcej energii i zachować zdrowie. Ale czy z tą samą uwagą przyglądamy się temu,

Czy kawa jest zdrowa?

Kawa ceniona jest przede wszystkim za smak, aromat oraz za swoje pobudzające właściwości. Z piciem kawy wiąże się wiele przekonań np. to, że wypłukuje magnez lub, że nie powinno się pić jej na czczo, gdyż wspomaga wydzielanie się kwasu solnego w żołądku lub też, że podnosi ciśnienie. Z drugiej strony coraz częściej mówi się także

Sól – rodzaje i właściwości. Czy sól jest zdrowa i potrzebna?

Sól w diecie owiana jest bardzo złą sławą. Podnosi ona ciśnienie krwi, zatrzymuje wodę w organizmie, zwiększa ryzyko wystąpienia osteoporozy, a także chorób układu sercowo-naczyniowego. Faktem jest jednak, że sól kuchenna w niewielkich ilościach jest niezbędne dla utrzymania organizmu w dobrym zdrowiu. Co to jest sól? Sól to ogólny termin, który odnosi się do związku

Jak przyspieszyć dojrzewanie owoców i warzyw w naturalny sposób?

Naturalne metody dojrzewania owoców i warzyw – jak papierowe torby wspierają zdrowe dojrzewanie bez chemii?

Czy wiesz, że zwykła papierowa torba może stać się Twoim sprzymierzeńcem w zdrowym stylu życia? Niepozorna, często wykorzystywana tylko do pakowania zakupów, może z powodzeniem pełnić rolę małego „inkubatora” dla owoców i warzyw. Zamiast irytować się na niedojrzałe pomidory, które nie mają smaku, albo czekać dniami na twarde jak kamień awokado – wystarczy znać prosty,

Mleko A2 perwotne

Mleko pierwotne – czym jest i gdzie je kupić?

W ostatnich latach mleko A2 zyskuje coraz większą popularność jako zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego mleka. Wyróżnia się ono obecnością jedynie beta-kazeiny A2, która jest lepiej tolerowana przez organizm i może zmniejszać ryzyko problemów trawiennych. Mleko pierwotne A2 to odmiana mleka, którą spożywali nasi przodkowie przed pojawieniem się mutacji prowadzącej do powstania beta-kazeiny A1, obecnej w

Produkcja żywności w chińskiej fabryce

Import żywności z Chin – co musisz wiedzieć?

W ostatnim czasie import żywności z Chin kwitnie. Ilość sprowadzanej do Europy żywności stale rośnie, a dynamika jest wyraźna. Egzotyczne smaki, bardzo konkurencyjne ceny, jak również stale rosnące zainteresowanie kuchnią orientalną sprawiają, że europejscy konsumenci coraz chętniej zamawiają coraz większe ilości takiej żywności. I są to bardzo różne towary – od prostych produktów sypkich, przez

Nowoczesne opakowania na żywność

Nowoczesne rozwiązania w pakowaniu żywności

Pierwsze opakowania do żywności były wykonane ze szkła i miały wiele zalet. Szkło było trwałe i umożliwiało przechowywanie żywności w różnych temperaturach oraz konsystencjach. Z czasem jednak zostało zastąpione tańszymi opakowaniami z tworzyw sztucznych. Szybko jednak okazało się, że tworzywa sztuczne nie są tak bezpieczne, jak twierdzili producenci i mogą negatywnie wpływać na żywność. Jakie

Właściwości octu jabłkowego, jego wpływ na zdrowie i przyspieszenie przemiany materii

Ocet jabłkowy – właściwości – czy warto go stosować?

Ocet jabłkowy to naturalny produkt fermentacji jabłek. Od dawna stosuje się go zarówno w kuchni, jak i w medycynie ludowej. Mimo mijającego czasu jego popularność nie słabnie, a wręcz przeciwnie ostatnimi czasy przeżywa prawdziwy renesans. Zwłaszcza, że współczesne badania naukowe potwierdzają wiele korzyści zdrowotnych przypisywanych tej substancji. Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje wszechstronne właściwości