Wspaniałe właściwości gryki oraz łuski gryki

Łuska gryki i jej właściwości

Gryka była jedną z najbardziej cenionych roślin uprawnych, przede wszystkim w przemyśle spożywczym, ale także z uwagi na jej właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. Ziarno chronione jest przez łuskę, którą ludzie również wykorzystują już od ponad 4000 lat. Zobacz do czego stosowana jest łuska gryki i jakie ma właściwości.

Gryka

Gryka pochodzi z rodziny rdestowatych i rośnie głównie w Europie i Azji. Roślina ta ma wiele gatunków i lubi umiarkowany klimat. Jedna z jej odmian – gryka zwyczajna uprawiana jest jako roślina jadalną. Powstaje z niej kasza gryczana, płatki, a także mąka gryczana, która jest doskonała do ciasta na pierogi, naleśników oraz zagęszczania zup i sosów.

Do Polski gryka trafiła za pośrednictwem Tatarów. Słynie ona z wielu właściwości odżywczych. Jest źródłem głównie białka wysokiej jakości. Poza tym w gryce znajdziemy także znaczną ilość aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie są niesyntetyzowane przez organizm. Istotny jest także fakt, że kasza gryczana zawiera niewielką ilość tłuszczu, bo tylko 3%. Co więcej są to kwasy dobre dla zdrowia człowieka – kwasy tłuszczowe nienasycone.

Odchudzający się docenią grykę za wysoką zawartość błonnika. Na 100g kaszy, aż 6g stanowi błonnik. Dla przypomnienia dodam, że 25 g błonnika, to minimum tego składnika, jakie powinniśmy przyjmować dziennie.

Gryka zawiera także witaminy takie jak:

  • witaminy z grupy B (istotna jest tu obecność białek wiążących witaminę B1, dzięki czemu jest ona lepiej przyswajalna przez organizm)
  • witaminę E, czyli osławioną witaminę młodości
  • niacynę

Po za tym kasza gryczana zawiera także magnez, żelazo, cynk, miedź, fosfor i potas.

Właściwości odżywcze ziarna gryki

Łuska gryki co to jest?

Łuska gryki do niedawna była traktowana jako odpad powstający przy przetwarzaniu ziaren. To bardzo niesłuszne podejście, bo łuska, podobnie jak samo ziarno, także jest źródłem wielu cennych składników mineralnych. Spożywana łuska gryki poprawia pracę jelit, gdyż wspiera rozwój korzystnej flory bakteryjnej w jelitach, a także sprzyja redukcji masy ciała. Ponad to reguluje ciśnienie tętnicze oraz poziom cholesterolu. Zawiera sporo przeciwutleniaczy, które zapobiegają miażdżycy poprzez oczyszczania organizmu z wolnych rodników. Dodawanie łuski do posiłków zalecane jest przede wszystkim cukrzykom i osobom z podwyższonym cholesterolem oraz borykającym się z różnego rodzaju schorzeniami układu pokarmowego.

Niepalona łuska gryki może być mielona lub w całości dodawana do jedzenia np. musli, jogurtów, płatków śniadaniowych. Możliwości jest bardzo wiele, tak samo jak korzyści z jej spożywania.

Łuska jest także bardzo ceniona ze względu na swoje właściwości, które uniemożliwiają rozwój bakterii, grzybów i pleśni. Że względu na swój kształt świetnie przepuszcza powietrze, dlatego też stosuje się ją jako wsad do poduszek i materacy. Jako taki wypełniacz, przemieszcza się pod ciężarem ciała przy okazji je masując.

Zobacz także:

Soda oczyszczona – zastosowanie, właściwości, gdzie kupić

Właściwości – łuska gryki

Łuska ma właściwości przeciwzapalne, antyalergiczne, hamujące rozwój bakterii i roztoczy, dlatego tak dobrze sprawdza się jako wypełnienie poduszek i materacy. Dzięki zawartej w niej taninie, blokowany jest rozwój i rozmnażanie się bakterii i roztoczy. Łuska zawiera także rutynę. która w naturalny sposób wzmacnia nasz układ odpornościowy. Ponad to łuska absorbuje wilgoć umożliwiając wymianę ciepła między ciałem, a otoczeniem. Dzięki temu materac, czy poduszka nie nagrzewa się od ciała, a pot jest wchłaniany przez gryczany wsad z którego szybko odparowuje. Dlatego też spanie na gryczanej poduszce lub materacu jest przyjemne zwłaszcza podczas upalnych nocy.

Działanie łuski gryczanej:

  • antyalergiczne
  • przeciwzapalne
  • antyreumatyczne
  • antystresowe
  • wspomagające odporność

Łuska gryczana – zastosowanie

Łuski gryki są jednocześnie twarde i elastyczne. Dzięki temu stosowane jako wypełnienie w materacach lub poduszkach, świetnie dopasowują się do kształtu ciała. To w 100% naturalny wsad do poduszek, siedzisk i materacy. Znacznie lepszy niż syntetyczne wypełnienia w których mogą zbierać się roztocza oraz bakterie powodujące nieprzyjemne dla zdrowia konsekwencje.

Łuska gryki i jego zastosowanie jako wsad do materacy i poduszek

Poduszka z łuską gryki – dla kogo?

Poduszka z łuską gryki z tkaniny minky to świetny pomysł, gdyż minki jest tkanina niesłychanie miłą w dotyku. Ponad to ma atesty i można stosować ją do szycia akcesoriów tekstylnych nawet dla niemowlaków.

Poduszki z wsadem gryczanym coraz bardziej zyskują na popularności. Świetnie podpierają kark i dostosowują się do naturalnej budowy kręgosłupa. Poduszka lub materac wypełniony łuskami gryki ma bardzo dobre właściwości pobudzające krążenie. Przesuwa się pod naporem ciała masuje skórę. Ponad to utrzymuje neutralną temperaturę, co jest cenne podczas gorącego lata. Absorbuje wilgoć umożliwiając wymianę ciepła między ciałem, a otoczeniem. Dzięki temu materac, czy poduszka nie nagrzewa się od ciała, a pot jest wchłaniany przez gryczany wsad z którego szybko odparowuje.

Materace z łuską gryki

Warto zwrócić uwagę, że materac wypełniony łuską gryczaną doskonale sprawdzi się się w profilaktyce przeciwodleżynowej oraz w schorzeniach reumatycznych oraz po urazach. Istotna tutaj jest także zawartość rutyny i taniny w łuskach gryki, które jak już wspomniałam, wykazują właściwości wspomagające odporność. Ponad to, materac z wsadem z łuski gryki jest doskonałym rozwiązaniem dla alergików praz osób borykających się z astmą.

Jak już pisałam wcześniej w łusce gryki nie rozwijają się roztocza, pajęczaki, ani bakterie. Dlatego też posłania z zastosowaniem łuski gryki polecane są także dla osób, których skóra ma naruszoną ciągłość powłoki np. chorujących na łuszczycę, po zabiegach operacyjnych, z odleżynami itp.

Materace i poduszki z łuską gryki mogą stosować wszyscy. Zarówno przez osoby, które mają szczególne potrzeby zdrowotne, jak i przez osoby zdrowe, które chcą zadbać o komfort swojego odpoczynku.

Zobacz także:

Sok z brzozy i jego właściwości