Go Back
ryba po grecku przepis

Ryba po grecku

Ryba po grecku to potrawa, która bardzo często Gości na naszych świątecznych stołach. Najczęściej przygotowujemy ją na Boże Narodzenie, choć są i tacy, którzy jedzą ją przez cały rok. Trudno się dziwić - dobrze przyrządzona ryba po grecku, to prawdziwy przysmak. Potrawę można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Najlepiej smakuje przygotowana 1-2 dni przed zjedzeniem. Ryba w lodówce powinna stać nie dłużej niż 4 dni. Do przygotowania ryby najlepiej wybrać tzw. białą rybę. W Polsce najczęściej stosowane są filety z dorsza, mintaja lub tilapii. Nadadzą się także morszczuk i miruna.
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 30 minut
Typ dania Dania rybne, Dania świąteczne, Dania wigilijne, Potrawy tradycyjne
Kuchnia Polska
Porcje 6 porcji

Wyposażenie

  • 1 patelnia

Składniki
  

Składniki na rybę

  • 1 kg filetów mrożonej ryby lub 750 g świeżej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej do obtoczenia ryby
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 szczypta ziół do ryby opcjonalnie
  • olej do smażenia

Składniki na warzywa do ryby

  • 4 większe marchewki około 0,5 kilograma
  • 2 większe pietruszki (korzeń) około 0,3 kg
  • woda do podlewania
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej lub wędzonej
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego

Przygotowanie krok po kroku
 

  • Jeżeli korzystać z ryby mrożonej, musisz wcześniej ją rozmrozić. Umytą świeżą lub rozmrożoną rybę przepłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój na mniejsze kawałki – takie jak lubisz.
  • Pokrojoną osuszoną rybę oprósz dopraw przyprawami (sól, pieprz, zioła do ryby).
  • Tak przygotowane filety obtocz w mące pszennej.
  • Oprószone mąką filety smaż krótko na patelni z olejem, Aż się zarumienią – po kilka minut z każdej strony.
  • Usmażoną rybę ułóż na ręcznikach papierowych do odsiąknięcia ewentualnego nadmiaru tłuszczu.
  • Warzywa dokładnie obierz, umyj.
  • Por lub cebulę pokrój drobno i podsmaż na oleju.
  • Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach, dodaj do smażącej się cebuli/pory.
  • Całość chwilę smaż, a następnie podlej wodą, dodaj ziele i liście laurowe.
  • Warzywa duś na małym ogniu około 15-20 minut.
  • Na koniec dodaj przyprawy i przecier pomidorowy. Zdejmij z ognia.
  • Na dno naczynia, w którym podasz rybę, wyłóż część usmażonych wcześniej warzyw.
  • Następnie wyłóż warstwę ryby i przykryj resztą warzyw.
  • Możesz zrobić kilka warstw naprzemiennie, w zależności od tego jakie masz naczynie i jak lubisz.
  • Rybę należy przechowywać w lodówce.
  • Potrawę można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jeśli chcesz serwować ją na ciepło, odgrzej tylko tyle, ile zjedzą goście. Potrawy nie powinno się wielokrotnie odgrzewać.
Słowo kluczowe dania rybne, dania świąteczne, dania wigilijne, potrawy tradycyjne