Jeżeli korzystać z ryby mrożonej, musisz wcześniej ją rozmrozić. Umytą świeżą lub rozmrożoną rybę przepłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój na mniejsze kawałki – takie jak lubisz.
Pokrojoną osuszoną rybę oprósz dopraw przyprawami (sól, pieprz, zioła do ryby).
Tak przygotowane filety obtocz w mące pszennej.
Oprószone mąką filety smaż krótko na patelni z olejem, Aż się zarumienią – po kilka minut z każdej strony.
Usmażoną rybę ułóż na ręcznikach papierowych do odsiąknięcia ewentualnego nadmiaru tłuszczu.
Warzywa dokładnie obierz, umyj.
Por lub cebulę pokrój drobno i podsmaż na oleju.
Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach, dodaj do smażącej się cebuli/pory.
Całość chwilę smaż, a następnie podlej wodą, dodaj ziele i liście laurowe.
Warzywa duś na małym ogniu około 15-20 minut.
Na koniec dodaj przyprawy i przecier pomidorowy. Zdejmij z ognia.
Na dno naczynia, w którym podasz rybę, wyłóż część usmażonych wcześniej warzyw.
Następnie wyłóż warstwę ryby i przykryj resztą warzyw.
Możesz zrobić kilka warstw naprzemiennie, w zależności od tego jakie masz naczynie i jak lubisz.
Rybę należy przechowywać w lodówce.
Potrawę można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jeśli chcesz serwować ją na ciepło, odgrzej tylko tyle, ile zjedzą goście. Potrawy nie powinno się wielokrotnie odgrzewać.